Τελεσίγραφο από το Eurogroup

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Διορία έως την Παρασκευή έλαβε η ελληνική πλευρά για να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά και να δεσμευθεί ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Αυτή ήταν και η μόνη επιλογή που τέθηκε και από τους 18 εταίρους στο τραπέζι του χθεσινού Eurogroup. «H επέκταση του προγράμματος θα μας δώσει μερικούς μήνες χρόνο ώστε να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και έδωσε το πλαίσιο στο οποίο μία επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος θα μπορούσε να συμφωνηθεί. «Εφόσον υποβληθεί αίτημα παράτασης εντός των επόμενων ημερών από την Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να συγκαλέσουμε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι πρώτον, υπάρχει ελαστικότητα στο πρόγραμμα και οι εταίροι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν αντικατάσταση μέτρων, αλλά όχι μονομερείς ενέργειες. Δεύτερον, δεν μπορούν να καταργηθούν ήδη εφαρμοσμένα μέτρα χωρίς τη συμφωνία των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρ. Επιτροπή) και μόνο αν προταθούν άλλα ισοδύναμα. Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δανειακές τις υποχρεώσεις. Τέταρτον, να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, υπάρχει η δυνατότητα να εξετασθεί η αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι για να γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση δόσης εκ μέρους του ΔΝΤ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η ελληνική πλευρά μαζί με τους επικεφαλής των «θεσμών» κάθισαν για να χαρτογραφήσουν ποιο 70% του υφιστάμενου προγράμματος αποδέχεται η ελληνική πλευρά και ποιο 30% όχι, αλλά και με τι προτείνουν να το αντικαταστήσουν. «Απογοητευτήκαμε» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος σε αυτές τις συζητήσεις, που  δεν  έφεραν  κάποιο  αποτέλεσμα,  καθώς  δεν  βρέθηκε  κοινό  έδαφος.

Η εξέλιξη της συζήτησης στο Eurogroup είχε διαφανεί από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών κατά την είσοδό τους στο κτίριο του Συμβουλίου. Ο κ. Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς ζητεί η ελληνική κυβέρνηση και, όπως είπε, δεν είναι ο μόνος, ενώ σημείωσε ότι όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει πρόγραμμα, δεν μπορεί να σκεφτεί άλλες επιλογές. «Είναι απόφαση της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά, «τι πραγματικά θέλει, πώς θέλει η χώρα να βαδίσει έναν δρόμο, ο οποίος κάποια στιγμή θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Αυτό δεν το βλέπουμε αυτήν τη στιγμή». Και όντως αυτή τη στιγμή η μπάλα, όπως λένε χαρακτηριστικά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, καθώς μέσα στις επόμενες μέρες είναι η Αθήνα, που πρέπει να ζητήσει επέκταση του προγράμματος. Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών παρότρυνε τον Ελληνα ομόλογό του να μιλάει περισσότερο επί της ουσίας και να επιστρέψει στην «οικονομική πραγματικότητα».

Αλλά και ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στη σημασία των ουσιαστικών διαλόγων, επαναλαμβάνοντας δύο φορές τη φράση στη συνέντευξη Τύπου ότι «πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι» (logical and no ideological), ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Eπίσης, σημείωσε ότι έγινε έντονη συζήτηση γύρω από τις διατυπώσεις. Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε επίσης σε διαφορές που υπάρχουν στη φρασεολογία, λέγοντας ότι αυτό που ζητεί ο κ. Βαρουφάκης ως πρόγραμμα – γέφυρα είναι στην ουσία η επέκταση που συζητάμε και εμείς. «Πάντα μπορούμε να σκεφτούμε άλλες λέξεις, απλά όταν θα πάμε στα κοινοβούλιά μας θα μιλήσουμε για επέκταση του προγράμματος» ανέφερε για να προσθέσει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορούν να εκτροχιαστούν και το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει σε γενικές γραμμές το ίδιο.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο θέτει ως όρο για να ξαναρχίσουν συζητήσεις με την Αθήνα, να στείλει η ελληνική κυβέρνηση επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την οποία να βεβαιώνει ότι: Δεν θα αναληφθούν μονομερώς πρωτοβουλίες για την ακύρωση μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν γίνει. Νέα μέτρα θα εξαγγέλλονται μόνο σε συνεργασία με τους θεσμούς και μόνο εφόσον αυτοί κρίνουν ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Εγγυάται πως θα πληρωθούν τα χρέη σε όλους τους πιστωτές. Θα συνεργαστεί με τους τρεις θεσμούς που αποτελούσαν την τρόικα. Η τρέχουσα αξιολόγηση θα κλείσει αφού γίνει αίτηση για παράταση του προγράμματος.

Το προσχέδιο του εγγράφου που δόθηκε στη δημοσιότητα και απέρριψε ο Γ. Βαρουφάκης.

Αργά το βράδυ ο  δημοσιογράφος του Channel 4 Paul Mason δημοσιοποίησε δύο νέα προσχέδια τα οποία όπως σημείωνε είναι τα προσχέδια που – όπως είχε νωρίτερα δηλώσει και ο κ. Βαρουφάκης – συζητούσε το ελληνικό υπουργείο οικονομικών με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, πριν παρουσιαστεί το τρίτο προσχέδιο που οδήγησε στην διαφωνία.

Διαβάστε και δείτε ολόκληρο το χρονικό του Eurogroup από τους συντάκτες της «Κ»: 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή