Μεγάλα περιθώρια για μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Μεγάλα περιθώρια για μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά περιθώρια μείωσης του κόστους λειτουργίας της ΔΕΗ διαπιστώνει μελέτη της Ernst & Young, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κι έχει τεθεί υπόψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η ΔΕΗ θα μπορούσε να εξοικονομήσει ένα συνολικό ποσό της τάξης των 261 εκατ. ευρώ, κυρίως από τη βελτίωση της λειτουργίας των λιγνιτικών της μονάδων, αλλά και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης καυσίμων. Η μείωση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ, στην οποία αναφέρεται η μελέτη της Ernst & Young, δεν συμπεριλαμβάνει τις μειώσεις που προκύπτουν από τις αλλαγές στη λειτουργία της χονδρικής αγοράς και τις μειώσεις των τιμών των καυσίμων, παράγοντες που από μόνοι τους περιορίζουν το κόστος σε ποσοστό 20%-40%, όπως προσφάτως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η μελέτη αναφέρεται σε μείωση του κόστους και στον τομέα των καυσίμων, η οποία είναι ανεξάρτητη από τη διακύμανση των τιμών και προκύπτει από τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσής τους. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι έαν η ΔΕΗ πετύχει βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ντίζελ με βάση την ιστορικά καλύτερη επίδοσή της, υπολογίζεται ότι θα εξοικονομήσει περί τα 44 εκατ. ευρώ. Μεγαλύτερα περιθώρια εξοικονόμησης εκτιμά η μελέτη από τη βελτίωση των λιγνιτικών μονάδων. Διαπιστώνει ότι πολλές μονάδες λειτουργούν σε χαμηλότερη ισχύ, προκαλώντας σπατάλη πόρων και επισημαίνει ότι ο καλύτερος συντονισμός στα επίπεδα της καλύτερης επίδοσης της ίδιας της ΔΕΗ μπορεί να εξοικονομήσει περί τα 66 εκατ. ευρώ. Εάν η ΔΕΗ φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε., τότε μπορεί να εξοικονομήσει 123 εκατ. ευρώ. Μείωση του κόστους, σύμφωνα με τη μελέτη της Ernst & Young, μπορεί να πετύχει η ΔΕΗ και από τον τομέα των εκπομπών ρύπων. Η καλύτερη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων μπορεί να επιφέρει βελτίωση στις εκπομπές ρύπων της τάξης του 2%. Το οικονομικό όφελος από τη μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων υπολογίζεται μεταξύ 24 έως 45 εκατ. ευρώ  (με κόστος δικαιωμάτων 2,96 ευρώ ο τόνος όπως ήταν το 2012), ενώ η μελέτη υπογραμμίζει και τα περιβαλλοντικά οφέλη. Πιθανές μειώσεις της τάξης των 34 εκατ. ευρώ εντοπίζει και από τα λοιπά λειτουργικά κόστη της επιχείρησης.

Θετικές χαρακτηρίζει η μελέτη τις παραγωγικές επιδόσεις της ΔΕΗ στα ορυχεία. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η ΔΕΗ στα ορυχεία εμφανίζει το δεύτερο χαμηλότερο κόστος παραγωγής ανά τόνο μεταξύ 5 χωρών, 6 παραγωγών και 15 ορυχείων της Ευρώπης. Σημειώνει, ωστόσο, ότι εάν υπάρξει ευθυγράμμιση της παραγωγικότητας με βάση τις επιδόσεις των καλύτερων ορυχείων της επιχείρησης, τότε μπορεί να προκύψει όφελος της τάξης των 24 εκατ. ευρώ. Επίσης, βελτιώσεις μπορούν να υπάρξουν στην ποιότητα του λιγνίτη, π.χ. με τη χρήση των κατάλληλων μηχανημάτων για εκσκαφές, που μπορούν να φέρουν καλύτερες επιδόσεις και για τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή. Τέλος, σημαντικά περιθώρια υπάρχουν στον τομέα της ασφάλειας, όπου η E&Y επισημαίνει ότι η ΔΕΗ έχει αρνητική επίδοση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή