Γ. Βαρουφάκης: «Το επόμενο βήμα θα είναι ένα υπεύθυνο βήμα»

Γ. Βαρουφάκης: «Το επόμενο βήμα θα είναι ένα υπεύθυνο βήμα»

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το επόμενο βήμα είναι το υπεύθυνο βήμα», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), επισημαίνοντας πως «η Ευρώπη θα συνεχίσει να εργάζεται για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα για τον μέσο Ευρωπαίο, είτε αυτός είναι Ελληνας, είτε Ολλανδός ή Γερμανός». 

«Ξέρουμε πώς να διαπραγματευόμαστε στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

 Δείτε τις δηλώσεις Βαρουφάκη:

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την ελπίδα η ελληνική πλευρά να υποβάλει αίτημα για επέκταση του προγράμματος και μόλις το πράξει, όπως σημείωσε, μπορούμε να επιτρέψουμε ευελιξία εντός του προγράμματος η οποία μπορεί να ενταχθεί στις πολιτικές προτεραιότητες των ελληνικών αρχών. Θα πρέπει να δούμε αν το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να προχωρήσουμε, ανέφερε και τόνισε ότι εξαρτάται από τους Ελληνες, τους οποίους δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε σε οτιδήποτε.

Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με την ελληνική πλευρά το επόμενο διήμερο, κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

"Πλησιάζει η ώρα της κρίσεως για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη", δήλωσε απο την πλευρά του, στις Βρυξέλλες, ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οζμπορν. "Οι συνέπειες της αποτυχίας θα είναι βαρειές…"

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega), δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται με τελεσίγραφα».

Η πίεση για το τι θα γίνει στη συνέχεια βρίσκεται και στην άλλη πλευρά, εκτίμησε ο κ. Σακελλαρίδης λέγοντας χαρακτηριστικά: «η πίεση αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο στην ελληνική πλευρά. Η πίεση, το άγχος για το τι θα γίνει βρίσκεται και στην άλλη πλευρά. Είμαστε σίγουροι. Δεν υπάρχει μπλόφα αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, δεν παίζουμε πόκερ εμείς».

«Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε από κανέναν με τελεσίγραφα και εκβιασμούς» υπογράμμισε, ενώ για τη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης «είναι η προσήλωση σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Εκτίμησε όμως ότι «για να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία χρειάζονται δυο μέρη, πρέπει να συμφωνήσουνε και τα δυο μέρη», επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει από τη δική της πλευρά όλες αυτές τις εβδομάδες τις οποίες διαπραγματεύεται ότι αυτό που αναζητεί είναι οι κοινοί τόποι, οι συναινέσεις» και συμπλήρωσε: «Όταν μπήκαμε χθες στο Eurogroup αυτό είδαμε ότι δεν ίσχυε και για την απέναντι πλευρά και αυτό ξέρετε είναι εξαιρετικά ανησυχητικό».

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση απαιτεί πολιτική λύση και όχι συζήτηση για ισοδύναμα, ενώ αναφερόμενος στο κείμενο του Μοσκοβισί σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι έκανε λόγο για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα «αφήνοντας τη δυνατότητα να λάβεις μέτρα και δράσεις» κόντρα σε αυτή.

Σχετικά με αίτημα για παράταση του προγράμματος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει «παράταση ενός προγράμματος από το οποίο απορρέουν πολιτικές οι οποίες είναι στον αντίποδα» και πρόσθεσε: «Ας επιμένουν, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς σε αυτό. Είμαστε δεσμευμένοι από τη λαϊκή εντολή. Δεν μπορούμε να μιλάμε μετά για την έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

Δεν θα ζητήσουμε παράταση ενός προγράμματος που είναι το μνημόνιο και λέγεται απλώς πρόγραμμα, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θα συνεχιστούν οι επαφές και οι διαβουλεύσεις έτσι ώστε άμεσα να βρεθεί λύση, γιατί όπως είπε «δεν κάνει καλό σε κανένα μέρος να χρονίζει αυτή η διαδικασία και αυτού του τύπου η διαπραγμάτευση».

Τέλος, αναφορικά με την ΕΚΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από προχθές ο κ. Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες. «Δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σε καμία περίπτωση. Είμαστε σε απόλυτη συνεργασία, συνεννόηση, επαφή, επικοινωνία, ο,τι άλλη λέξη θέλετε χρησιμοποιήστε με την ΕΚΤ και τον κ. Ντράγκι. Υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι η συγχρηματοδότηση των τραπεζών θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» υπογράμμισε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή