Το 2019 το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τη μέθοδο crowdfunding

Το 2019 το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τη μέθοδο crowdfunding

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οχι νωρίτερα από το 2019 -στο πλαίσιο της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών (capital market Union)- θα πρέπει να αναμένουμε ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τη μέθοδο crowdfunding (συμμετοχική χρηματοδότηση για νεοσύστατες εταιρείες (startups) ή άλλα εμπορικά εγχειρήματα) που θα ισχύσει και στην Ελλάδα, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο. Aυτό ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή ημερίδα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών με θέμα: «Crowdfunding: Παρούσα Κατάσταση και Μελλοντικές Προοπτικές».

Ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δρ Βασίλειος Γρηγορίου ανοίγοντας την ημερίδα τόνισε ότι: «το Crowdfunding θα μπορέσει να βοηθήσει όσους ξεκινούν μία νέα επένδυση να ξεφύγουν από την “κοιλάδα του Θανάτου” που είναι η αναζήτηση κεφαλαίων για να στηρίξουν το εγχείρημά τους αφού η τραπεζική ενίσχυση είναι αδύνατη».

Ο κ. Νίκος Κοντιζάς, δικηγόρος που ειδικεύεται στο χρηματιστηριακό και τραπεζικό δίκαιο και είναι μέλος της δικηγορικής εταιρείας Ζέπος & Γιαννόπουλος, υποστήριξε ότι: «η μέθοδος του crowdfunding είναι ένας χείμαρρος που ξεχειλίζει σε όλο τον κόσμο αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση, καθώς η χρηματοδότηση γίνεται μέσω χρηματιστηριακών θεσμών με τον αναγκαίο έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

Από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μίλησε ο νομικός σύμβουλος Διονύσης Παράσχης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά crowdfunding στην Ελλάδα. Οπως υπογράμμισε ο κ. Παράσχης «δεν έχει θεωρηθεί ότι αυτή η μέθοδος είναι ελεύθερη ρίσκου» συνεπώς χρειάζεται έλεγχος για όσες πλατφόρμες απευθύνονται σε Ελληνες επενδυτές και πρόσθεσε ότι προσωπικά ο ίδιος έχει συναντηθεί με 20 ιδρυτές Crowdfunding και οι 20 προσπάθειες είναι διαφορετικές περιπτώσεις και όπως σημείωσε: «δεν είναι στις προθέσεις της Ε.Κ. η θέσπιση εθνικής νομοθεσίας για το crowdfunding πριν από το 2019 όπου αναμένεται να υπάρξει ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή