Αποπληθωρισμός 2,8% τον Ιανουάριο, πτώση για 23 συνεχείς μήνες

Αποπληθωρισμός 2,8% τον Ιανουάριο, πτώση για 23 συνεχείς μήνες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αποπληθωριστικές πιέσεις και το 2015, καθώς τον πρώτο μήνα του νέου έτους ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 2,8% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2014. Με την επίδοση αυτή συμπληρώνονται 23 συνεχείς μήνες αποπληθωρισμού, γεγονός που σε συνδυασμό με τις λοιπές οικονομικές εξελίξεις συνιστά πρόσθετο φραγμό στην ανάκαμψη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η μείωση του γενικού δείκτη κατά 2,8% σε ετήσια βάση οφείλεται στις ακόλουθες μεταβολές – μειώσεις δεικτών:

• Κατά 0,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρέατα γενικά, σε νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, ψωμί και δημητριακά, ζάχαρη.

• Κατά 2,9% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση».

• Κατά 8,0% της ομάδας «Στέγαση».

• Κατά 2,3% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».

• Κατά 1,2% της ομάδας «Υγεία».

• Κατά 6,9% της ομάδας «Μεταφορές».

• Κατά 1,3% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες».

• Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση».

• Κατά 0,7% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια».

• Κατά 2,4% της ομάδας «Αλλα αγαθά και υπηρεσίες».

Αύξηση καταγράφεται μόνο στην ομάδα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», κατά 2,7%, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των τσιγάρων.

Σε 72 ανέρχονται τα νέα είδη που προστέθηκαν στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», ενώ την ίδια ώρα η ΕΛΣΤΑΤ αφαίρεσε 57 παλαιά είδη, καθώς δεν ήταν πλέον αντιπροσωπευτικά. Η αναθεώρηση του «καλαθιού» έχει γίνει έτσι ώστε σε αυτό να αποτυπώνονται οι σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες.

Ετσι, για παράδειγμα, πλέον στο καλάθι περιλαμβάνονται τρόφιμα όπως οι μπάρες δημητριακών, οι συσκευασμένες σαλάτες, οι κάψουλες για καφέ εσπρέσο αλλά και τεχνολογικά προϊόντα, όπως οι ηλεκτρονικές ταμπλέτες. Από την άλλη έχουν αφαιρεθεί προϊόντα όπως οι μάλλινες φανέλες, το ύφασμα για φούστες, αλλά και τα ανδρικά υποδήματα από πολυουρεθάνη (χρησιμοποιούνταν κυρίως ως υποδήματα εργασίας).

Επίσης, γα τον υπολογισμό του ΔΤΚ θα γίνονται πλέον τιμοληψίες από τρεις επιπλέον πόλεις και συγκεκριμένα από τα Χανιά, την Ερμούπολη και τη Χίο (αυξάνονται σε 27 από 24 πόλεις), καθώς κρίθηκε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή