Παυλόπουλος η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρος

Παυλόπουλος η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Προκόπη Παυλόπουλου από τον πρωθυπουργό δεν προκάλεσε έκπληξη σε κομματικά στελέχη, καθώς από την περασμένη Κυριακή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είχε προταθεί για πρώτη φορά σε επίσημη συνεδρίαση, εναλλακτικά στην υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου.

Απαντώντας στις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί, ο κ. Τσίπρας, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας χθες, αιτιολόγησε την απόφασή του να μην προτείνει αριστερό υποψήφιο λέγοντας ότι η Αριστερά, σε όλη την ιστορία της αλλά κυρίως στις πιο κρίσιμες στιγμές, δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην Ιστορία και ότι η δύναμή της πάντα ήταν ότι δεν διεκδικούσε τα αξιώματα για τον εαυτό της, αλλά διεκδικούσε έμπνευση και διεκδικούσε τη φυσική καθοδήγηση του λαού.

Αιτιολογώντας την επιλογή του κ. Παυλόπουλου ο πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και κυρίως έναν Πρόεδρο που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής, τόσο στην κοινωνία όσο όμως και στη Βουλή των Ελλήνων που αύριο θα κληθεί να τον εκλέξει.

Η απόφαση ωστόσο του πρωθυπουργού δεν ήταν εύκολη, ούτε ανέφελη, καθώς προκλήθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις και εντάσεις σε κομματικό επίπεδο που έφθασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου με επίκεντρο τη συζήτηση γύρω από την υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου. Δεν ήταν όμως μόνο το «βέτο» του κ. Λαφαζάνη στον κ. Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής, ήταν και η ομοβροντία επιθέσεων στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας κατά του επιτρόπου –την ίδια ημέρα– που ουσιαστικά απείλησε την κομματική συνοχή. Καίριο ρόλο διαδραμάτισαν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και οι αντιδράσεις από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που με ψηφίσματα και τηλεφωνήματα στα κεντρικά γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου απαιτούσαν κατά κύριο λόγο αριστερό υποψήφιο ή, στη χειρότερη περίπτωση, τη μη υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου. Μέλη της Κ.Ε. με επιστολή τους προς τον γραμματέα του κόμματος Δ. Βίτσα ζητούσαν τη σύγκληση του οργάνου, κάτι που δεν έγινε ποτέ, επιτείνοντας το κλίμα έντασης. Στην πρώτη ουσιαστικά συζήτηση στην Π.Γ. την περασμένη Κυριακή, εκδηλώθηκε σφοδρή αντίθεση στον κ. Αβραμόπουλο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης υποστήριξε, για πρώτη φορά, ως εναλλακτική λύση την υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στόχο να καταγραφούν οι θέσεις όλων των πλευρών και να μεταφερθούν στον πρωθυπουργό. Συμμετείχαν ο γραμματέας της Κ.Ο. Χρήστος Μαντάς, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Ολγα Γεροβασίλη, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας. Στη σύσκεψη αυτή κυριαρχούσε η αίσθηση ότι η «υπόθεση Αβραμόπουλου» θεωρείται λήξασα και ότι η αναζήτηση εναλλακτικής λύσης ήταν επιβεβλημένη. Ο κ. Φίλης επανέλαβε την εναλλακτική επιλογή του κ. Παυλόπουλου, ο Βασίλης Χατζηλάμπρου πρότεινε τον Μανώλη Γλέζο, ενώ ο Θανάσης Πετράκος, που προέρχεται από την Αριστερή Πλατφόρμα, τον Μανώλη Δρεττάκη.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος εδώ και καιρό για τις αντιδράσεις που προκαλούσε η υποψηφιότητα του κ. Αβραμόπουλου. Η επιλογή του κ. Παυλόπουλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρχε στο τραπέζι ως δεύτερη ή τρίτη επιλογή, αλλά τελικά επικράτησε. Κορυφαία κυβερνητική πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι αριστερός υποψήφιος δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

 

Δείτε τις δηλώσεις Παυλόπουλου:

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή