Aίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης υποβάλλει η Αθήνα

Aίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης υποβάλλει η Αθήνα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η ελληνική πλευρά προτίθεται να καταθέσει σήμερα αίτημα για επέκταση εξάμηνης παράτασης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης με όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις που διεξάγονταν χθες το βράδυ. Η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και θα δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει καμία μονομερή ενέργεια, που θα επηρεάσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έως τον Αύγουστο (που θα ισχύει η παράταση). Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδεχόμενο και για περαιτέρω προϋποθέσεις τη βρίσκει ανοιχτή.

Την είδηση επιβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός.

Γι αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το αίτημα θα αποσταλεί από την ελληνική πλευρά στον πρόεδρο του Εurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα το πρωί και ο ίδιος θα αποφασίσει αν υφίστανται οι όροι και προϋποθέσεις ώστε να συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, που θα δώσει και το τελικό πράσινο φως της επέκτασης.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η ελληνική πλευρά κάνει αίτηση για τη δανειακή σύμβαση και όχι για το πρόγραμμα. Η δανειακή σύμβαση είναι μέρος του προγράμματος και αφορά το χρηματoδοτικό κομμάτι της συμφωνίας χωρίς όμως τους όρους που υπάρχουν ήδη. Τους νέους όρους θα καταθέσει η ελληνική πλευρά μαζί με το αίτημα για επέκταση και αυτούς θα πρέπει να εγκρίνει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε στην «Κ» ότι η επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι του προγράμματος θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, πρόβλημα νομικό στη γερμανική Βουλή, καθώς δεν μπορεί να δοθεί επέκταση σε κάτι το οποίο θα έχει αλλάξει μορφή.

Οι όροι που θα δεχτεί το Eurogroup είναι ξεκάθαροι και εκφράστηκαν πολύ αναλυτικά από τον κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της άκαρπης συνεδρίασης της Δευτέρας. Αυτοί είναι: Πρώτον, οι εταίροι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν αντικατάσταση μέτρων, αλλά όχι μονομερείς ενέργειες. Δεύτερον, δεν μπορούν να καταργηθούν ήδη εφαρμοσμένα μέτρα χωρίς τη συμφωνία των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρ. Επιτροπή) παρά μόνο αν προταθούν άλλα ισοδύναμα. Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Τέταρτον, να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα νομοσχέδια που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός προσκρούουν σε αυτούς τους όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή