Ιδιαίτερα επικριτικός ο γερμανικός Τύπος

Ιδιαίτερα επικριτικός ο γερμανικός Τύπος

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στις 28, τα μεσάνυχτα, τέλος». Αυτά ήταν τα λόγια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη διάρκεια του Eurogroup, σύμφωνα με τις περιγραφές του γερμανικού περιοδικού Focus. «Το βασικό ερώτημα είναι και παραμένει πως η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει αυτό το πρόγραμμα ή όχι. Ουδείς συνάδελφος έχει καταλάβει μέχρι στιγμής, τι θέλει η Ελλάδα στην πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξίσου δηκτικό είναι και το ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel: Η τακτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης «έχει στόχο το φτηνό χειροκρότημα των Ελλήνων συμπατριωτών. Αυτό είναι πολύ λίγο για την κυβέρνηση μιας χώρας, που υπήρξε στη διάρκεια της κρίσης χρέους όχι απλώς θύμα, αλλά και θύτης». Στο ίδιο σχόλιο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού, οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης παρουσιάζονται σαν «παίκτες πόκερ, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα με την μπλόφα τους». «Οποιος δρα με τόση ευκολία, δεν ενεργεί ιστορικά. Μάλλον δειλά» καταλήγει το άρθρο του Γκρέγκορ Πέτερ Σμιτς, ανταποκριτή του Spiegel Online στις Βρυξέλλες.

«Ο ακριβός λογαριασμός της Ελλάδας για τη Μέρκελ» είναι ο τίλος της Handelsblatt, που υπολογίζει ότι 70 δισ. ευρώ διακυβεύονται για τους Γερμανούς φορολογούμενους σε περίπτωση ενός Grexit. To δημοσίευμα επικρίνει μάλιστα σφόδρα την καγκελάριο, επειδή επέμενε να διαβεβαιώνει ότι η διάσωση της χώρας μας δεν θα κοστίσει τίποτα στον γερμανικό λαό και φιλοξενεί δυσοίωνες απόψεις Γερμανών οικονομολόγων. «Ηταν εξαρχής σαφές ότι με τη στήριξη της Ελλάδας απλώς αγοράζαμε χρόνο» σχολίασε ο πρόεδρος της ένωσης φορολογουμένων Ράινερ Χόλτσναγκελ στην οικονομική επιθεώρηση.

«Οχι έτσι, Ευρώπη!», αποφαίνεται η ανταποκρίτρια της Zeit στις Βρυξέλλες, Μάρλις Ούκεν, η οποία εκτιμά ότι τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Ελληνες έχουν ευθύνες για το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Ενώ θεωρεί λογικό οι πιστωτές να εκνευρίζονται με τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, που συνέκρινε την τρόικα με τη CIA, αλλά και «τις μακροσκελείς ακαδημαϊκές διαλέξεις του περί δημοκρατίας, που ποδοπατούν την υπομονή των συναδέλφων του», παράλληλα επισημαίνει ότι «η τελική απόφαση, που πρόσφερε το Eurogroup στους Ελληνες για υπογραφή, ήταν τόσο προφανώς μη αποδεκτή, ώστε ήταν θράσος το γεγονός ότι ετέθη εξαρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Προειδοποίηση

Για «τα όρια της υπομονής» κάνει λόγο και ο Βέρνερ Μούσλερ, ανταποκριτής της Frankfurter Allgemeine στις Βρυξέλλες, ο οποίος στηλιτεύει την υπερβολική δόση αυτολύπησης, που εκπορεύεται από την ελληνική κυβέρνηση και έχει ξεπεράσει ακόμη και τους προκατόχους της στον ρόλο του θύματος. Ταυτόχρονα προειδοποιεί τον Γιάνη Βαρουφάκη να μη στηρίζεται στη βοήθεια του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, γιατί «δεν είναι αυτός ο συνομιλητής της Αθήνας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι εκείνες που πρέπει να πληρώσουν τη βοήθεια. Και η υπομονή των συγκεκριμένων έχει τελειώσει» σημειώνει ο Μούσλερ. «Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σκληρή έναντι των Ελλήνων» γράφει η εφημερίδα Welt, η οποία υπογραμμίζει την ενότητα των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων. «Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνουν έτσι», επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή