Περπάτησε για δέκα ώρες στο Παρίσι με εβραϊκή περιβολή

Περπάτησε για δέκα ώρες στο Παρίσι με εβραϊκή περιβολή

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα ώρες περπάτησε στους δρόμους του Παρισιού ένας δημοσιογράφος εργαζόμενος σε ισραηλινή ιστοσελίδα ενημέρωσης, ο Ζβίκα Κλάιν, φορώντας στο κεφάλι του την εβραϊκή κιπά και βιντεοσκοπώντας τις αντιδράσεις των περαστικών, όπως μαρτυρεί βίντεο που δημοσίευσε ο ίδιος στην ιστοσελίδα YouTube.

Ο Κλάιν ξεκινά την περιήγησή του στο Παρίσι από τον πύργο του Αϊφελ και τριγυρνά σε διάφορους δρόμους και κυρίως σε φτωχές γειτονιές. Πολλοί περαστικοί τον κοιτούν επίμονα, ορισμένοι τον φτύνουν, ενώ άλλοι του φωνάζουν «Εβραίε» και «Ζήτω η Παλαιστίνη». Αν και ο δημοσιογράφος συνοδευόταν από έναν σωματοφύλακα, οι επιθέσεις ήταν μόνο λεκτικές. Το ενενήντα δευτερολέπτων βίντεο έχει συγκεντρώσει εκατό χιλιάδες προβολές μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.

Υστερα από τη δολοφονία δύο Εβραίων στην Κοπεγχάγη και τον βανδαλισμό εβραϊκού νεκροταφείου στη Γαλλία, αρκετοί Εβραίοι αισθάνονται ανασφάλεια. Το αντισημιτικό αίσθημα φέρεται να αυξάνεται στην Ευρώπη και συνοδεύεται από αρκετά κρούσματα ρατσιστικού μίσους, τα οποία έχουν οδηγήσει πολλά άτομα της εβραϊκής μειονότητας στη μετανάστευση προς το Ισραήλ.

Συνολικά, 26.627 Εβραίοι μετανάστευσαν το έτος 2014. Οι 6.658 προέρχονταν από τη Γαλλία – αριθμός δύο φορές μεγαλύτερος από αυτόν του 2013 (3.263). Από την εμπόλεμη Ουκρανία διέφυγαν πέρυσι 5.921 άτομα, πέντε φορές περισσότερα από τα 1.982 άτομα του 2013. Μικρή αύξηση έχει παρατηρηθεί και στη μετανάστευση Εβραίων από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Οι Εβραίοι της Δανίας, αντίθετα, δεν θεωρούν πως κινδυνεύουν, με αποτέλεσμα μόλις δώδεκα άτομα να έχουν μεταναστεύσει μέσα στο 2014.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει τονίσει ότι το Ισραήλ περιμένει «με ανοιχτές αγκάλες» τους Εβραίους της Ευρώπης να επιστρέψουν «στο σπίτι τους», ενώ έχει αναφέρει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα πρόγραμμα ενσωμάτωσης για τους μετανάστες, αξίας σαράντα εκατομμυρίων ευρώ. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι οι επιθέσεις κατά των Εβραίων και των μουσουλμάνων απειλούν τα θεμέλια της Γαλλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή