Σακελλαρίδης: Αίτηση παράτασης με βάση το κείμενο Μοσκοβισί

Σακελλαρίδης: Αίτηση παράτασης με βάση το κείμενο Μοσκοβισί

5' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κείμενο Μοσκοβισί θα στηριχθεί η αίτηση παράτασης της δανειακής σύμβασης την οποία καταθέτει σήμερα η Αθήνα, δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Ant1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ZDF προεξόφλησε απόρριψη της πρότασης, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν γίνονται μέσω δηλώσεων, αλλά σε κλειστές αίθουσες, με διαβουλεύσεις». «Αν υπάρχει αμοιβαία βούληση να βρεθεί μία λύση, εδώ βρισκόμαστε για να τη συζητήσουμε. Η ελληνική πλευρά διαθέτει πρόταση για να βρεθεί διέξοδος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση. Υπάρχει πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα ήθελε να λάβει περαιτέρω πιστώσεις, αλλά όχι και τους όρους οι οποίοι όμως είναι απαραίτητοι για την οικονομική της ανάκαμψη.

«Το ζήτημα δεν είναι η παράταση του δανειακού προγράμματος, το ζήτημα είναι αν το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί ή όχι» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι κανείς στην Ευρώπη δεν αρνείται τη βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν θέλει αποχώρησή της από την ευρωζώνη, αλλά η στήριξη της Ελλάδας γίνεται στη βάση της αρχής «βοήθεια, για αυτοβοήθεια».

Παράλληλα, αναφερόμενος στους Έλληνες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τον ενοχλεί το γεγονός ότι περνούν δύσκολα και ότι πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας παραλείψεων των παλαιότερων κυβερνήσεων, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρισκόταν στον σωστό δρόμο, καθώς μειώνεται η ανεργία και σημειώθηκε θετικός ρυθμός ανάπτυξης. «Τώρα ο κόσμος ξεσηκώνεται με ψεύτικες υποσχέσεις» δήλωσε και πρόσθεσε ότι δημιουργούνται ελπίδες και παράλληλα λέγεται ότι άλλοι φταίνε για τα προβλήματα. «Αυτό έχει μικρή σχέση με την πραγματικότητα» είπε, για να τονίσει ότι πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό «και η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, όπως αυτή στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος (…), ο δρόμος είναι μακρύς και κουραστικός».

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, από την πλευρά του, υποστήριξε το βράδυ της Τρίτης ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης κατά μερικούς μήνες θα εξασφαλίσει την απαραίτητη σταθερότητα για μία νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» για την παράταση, αλλά δεν προχώρησε σε διευκρινήσεις.

Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, κατά τη διάρκεια της παράτασης «θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ θα συζητηθούν με τους εταίρους τα θέματα στα οποία συμφωνούμε, καθώς και μια χαλάρωση στο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά της χώρας».

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η αίτηση παράτασης θα στηριχθεί στο κείμενο Μοσκοβισί, υπογράμμισε ότι «δεν παγώνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης», ενώ σχετικά με την ύπαρξη εναλλακτικού κυβερνητικού σχεδίου, στην περίπτωση που απορριφθεί η αίτηση παράτασης που θα κατατεθεί σήμερα, είπε: «Η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο και γι αυτό το σενάριο εργάζεται. Εμείς ερχόμαστε με σκοπό να βρούμε τη λύση, αλλά να γίνει και σεβαστή η απόφαση του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν σε μία δημοκρατική Ευρώπη να μπαίνουν τέτοια ζητήματα. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε αποδεκτό κάτι που θα προσβάλει τον ελληνικό λαό».

«Η κυβέρνηση αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου»

«Η κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο", ενώ αναφερόμενος στη γραμμή Σόιμπλε και τη στάση των εταίρων σημείωσε: «Οι δηλώσεις Σόιμπλε δείχνουν πως το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό, διότι πρέπει να πει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, να τους πείσει με τέτοιες δηλώσεις που πολλές φορές υπερβαίνουν τα διπλωματικά εσκαμμένα. Χωρίς μεγάλη επιτυχία, προσπαθεί να αποδώσει το βάρος της μεγάλης ευθύνης που και ο ίδιος έχει».

Αυτό που στεναχωρεί, πρόσθεσε ο κ. Παππάς, «είναι πως φωνές εντός Ελλάδας, πολιτικές και δημοσιογραφικές, καταπίνουν αμάσητη μία προπαγάνδα που αναπαράγει με ευκολία ότι η Ελλάδα πήγε εκεί χωρίς προτάσεις, η οποία μοναδικό στόχο έχει να σταματησει η συζήτηση οτι το πρόγραμμα της Ελλάδας απέτυχε. Για παράδειγμα, κανείς δεν μιλάει για το πλεόνασμα του 4,5% και η διαμορφούμενη συναίνεση είναι να μη μιλάνε γι' αυτό».

Μιλώντας για τα βήματα που έχει καταφέρει έως τώρα η ελληνική κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε "επιτυχίες", καθώς η κυβέρνηση ρητά έχει δεσμευθεί για μη παράταση του μνημονίου αλλά και διπλωματικά έχει αναβαθμιστεί.

«Υπάρχουν περιορισμοί που απορρέουν από τις συνθήκες της ΕΕ, αλλά και από τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Πρέπει π.χ., είτε υπήρχε η τρόικα, είτε όχι, να αυξήσουμε τα φορολογικά μας έσοδα, να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή. Η στρατηγική μας που υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει διπλό σεβασμό και στους κανόνες αλλά κυρίως στην λαϊκή κυριαρχία, η Ελλάδα πείθει, και με ένα ισχυρό μέτωπο εσωτερικά μπορεί να καταφέρει ακόμη περισσότερα. Αυτό που διαφαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι θα μιλήσουμε για το διαχωρισμό μεταξύ δανειακής σύμβασης και μνημονίου, που είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής μας. Θα δει ο κόσμος τι θα νομοθετήσουμε τον επόμενο καιρό και το πως θα υπηρετήσει τη λαϊκή εντολή» επισήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

Μοσκοβισί: «Το ελληνικό πρόγραμμα φτιάχτηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα»

Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό BelRTL έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι «το ελληνικό πρόγραμμα φτιάχτηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Επιθυμούμε την παράτασή του».

Επιπλέον, σχετικά με την ίδια συνέντευξή του στο βελγικό ραδιόφωνο, o Γάλλος Επίτροπος γράφει στο Twitter: «Έχουμε ανάγκη από την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη και η Ελλάδα έχει ανάγκη την ευρωζώνη». Σε ένα επόμενο Tweet ο Π. Μοσκοβισί αναφέρει: «Οι τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup ήταν εποικοδομητικές. Τώρα πρέπει να περάσουμε στη δράση».

«Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής εάν δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα για έκτακτο Eurogroup»

«Η χώρα μας ζητάει να γίνει αποδεκτή η παράταση της δανειακής σύμβασης, ώστε να τακτοποιήσουμε κάποιες εκκρεμότητες» είπε στoν ραδιοσταθμό "Παραπολιτικά" ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Υποστήριξε ότι αυτή η παράταση θα δώσει ανάσα στην οικονομία καθώς θα πάρουμε κάποια χρήματα, ενώ εκτίμησε πως η σκληρή στάση της Γερμανίας και του Σόιμπλε είναι για διαπραγματευτικούς λόγους ώστε «να τα βρούμε κάπου στη μέση του δρόμου». Ανέφερε, πάντως, ότι δεν γίνεται αποδεκτό το πλαίσιο της θέσης Σόιμπλε που, όπως σημείωσε, «δεν είναι πρόταση, αλλά απειλή».

Η Αθήνα δεν ζητάει παράταση του μνημονίου καθώς η ψήφος του ελληνικού λαού έχει καταργήσει το μνημόνιο, επανέλαβε ο κ. Φλαμπουράρης και τόνισε ότι εάν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup η ελληνική πλευρά θα ζητήσει έκτακτη σύνοδος κορυφής καθώς το θέμα είναι πολιτικό.

Ερωτηθείς τι θα κάνει η Ελλάδα αν απορριφθεί το ελληνικό αίτημα και στη σύνοδο κορυφής, απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από αυτά που έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή