Προς μηδενικό πληθωρισμό το 2015 κινείται η Βρετανία

Προς μηδενικό πληθωρισμό το 2015 κινείται η Βρετανία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας για υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στο μηδέν καθόλη τη διάρκεια του έτους μετά την ανακοίνωση για πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,3%, ένα ιστορικό χαμηλό για μία από τις ισχυρότερες οικονομίες στην Ευρώπη. Η υποχώρηση του πληθωρισμού αποδίδεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου αλλά και στη διολίσθηση του κόστους των τροφίμων. Λόγω του πολέμου τιμών στα σούπερ μάρκετ και των χαμηλών τιμών στα εμπορεύματα, οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν κατά 2,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οζμπορν, θεώρησε θετική την εξέλιξη αυτή στο μέτωπο των τιμών, διότι έτσι ενισχύονται τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών, ένας καλός οιωνός για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών σε ένα τρίμηνο. Εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-09, η αύξηση των μισθών ήταν μετριοπαθής τα χρόνια που ακολούθησαν. Αρχισαν να αυξάνονται πάνω από τον πληθωρισμό μόνον το τρίμηνο πριν από τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στο μηδέν για το υπόλοιπο του 2015, διολισθαίνοντας ακόμη και σε αρνητικό πρόσημο την άνοιξη. Ο ίδιος είχε δηλώσει τα εξής: «Η Βρετανία δεν βρίσκεται σε αποπληθωρισμό: εάν εξαιρεθούν τα τρόφιμα και η ενέργεια, το 68% των τιμών στα υπόλοιπα προϊόντα βρίσκεται σε άνοδο». Ωστόσο, όπως σχολίασε ο Ρόμπερτ Πρέστον του βρετανικού πρακτορείου BBC, είναι υπερβολική η εξαίρεση των τροφίμων και της ενέργειας από τον δείκτη τιμών καταναλωτή μόνον και μόνον για να στοιχειοθετήσει κανείς το επιχείρημα ότι δεν επίκειται αποπληθωρισμός. Από την άλλη πλευρά, εκτιμά μερίδα οικονομολόγων, δεν υπάρχουν σημάδια που να παραπέμπουν στον αποπληθωρισμό που παγίδεψε την ιαπωνική οικονομία από τη δεκαετία του ’90.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου εντείνει την υποχώρηση των τιμών στην ευρύτερη οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι τιμές αργού πετρελαίου που πλήρωσαν οι Βρετανοί παραγωγοί στη μεταποίηση υποχώρησαν κατά 20,2% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, αντικατοπτρίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008. Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 1,8% τον Ιανουάριο. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να καθυστερήσει μια αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Πάντως, η ίδια η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει πως η πτώση των τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων θα ενισχύσουν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών κατά 3,5%, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη ενίσχυση εισοδημάτων στην τελευταία δεκαετία.

Στην ευρύτερη οικονομία αναμένεται αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,9% μέσα στο 2016, όσο εκτιμάται και για το τρέχον έτος. Αναμένεται, ωστόσο, να επιβεβαιωθούν πιο κοντινές προβλέψεις όπως μια αύξηση των μισθών κατά 1,8% το δ΄ τρίμηνο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Η Τράπεζα της Αγγλίας, πάντως, διαβλέπει αύξηση του πληθωρισμού στο 2% μετά την πάροδο διετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή