Την Τρίτη ανοίγουν οι πύλες εξόδου της Αμυγδαλέζας

Την Τρίτη ανοίγουν οι πύλες εξόδου της Αμυγδαλέζας

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή Τρίτη θα ξεκινήσει η σταδιακή απελευθέρωση παράτυπων μεταναστών που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα. Πρώτοι την πύλη εξόδου θα περάσουν αλλοδαποί που συμπλήρωσαν 6 μήνες κράτησης, με τον όρο να δηλώσουν μόνιμο τόπο κατοικίας και να δίνουν το «παρών» κάθε 1η και 15η του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Αυτό αποφασίστηκε στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη της πενταμελούς επιτροπής που συγκρότησαν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στη σύσκεψη παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος μιλώντας αργότερα στον Τύπο και σε προσωπικό τόνο προκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση απειλώντας με έξοδο της χώρας από τη ζώνη του Σένγκεν. «Είμαι περίεργος να δω την αντίδραση των εταίρων μας εάν ανοίξουμε τα σύνορά μας και αφήσουμε να ταξιδέψουν προς τη Δύση 300.000 παράτυποι μετανάστες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά, αναγνώρισε ότι μια τέτοια απόφαση θα είχε σοβαρές παρενέργειες για την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την Αμυγδαλέζα, από το σύνολο των 1.100 αλλοδαπών που βρίσκονται εκεί, 500 κρατούνται για περισσότερο από ένα εξάμηνο. Οι 100 από αυτούς έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα και η κράτησή τους θα παραταθεί μέχρι την απέλασή τους. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους 400 η διαδικασία θα ξεκινήσει την Τρίτη. Ο σχεδιασμός προβλέπει σταδιακή αποχώρηση περίπου 30 αλλοδαπών την ημέρα. Οσοι παράτυποι μετανάστες κρατούνται για διάστημα μικρότερο των 6 μηνών θα παραμείνουν, προς το παρόν, στο κέντρο κράτησης, ενώ οι περίπου 60 ανήλικοι που φιλοξενούνται σε ειδικό χώρο της εγκατάστασης θα μετακινηθούν εφόσον βρεθεί ελεύθερος χώρος σε «ανοικτές» δομές, όπως ξενώνες ελεγχόμενοι από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ευνοϊκότερη μεταχείριση προβλέπεται και για τους αλλοδαπούς που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Οι μετανάστες αυτής της κατηγορίας που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα υπολογίζονται σε πάνω από 200. Πηγή της «Κ» διευκρίνισε ότι η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων διαρκεί σήμερα 2 έως 3 μήνες λόγω υποστελέχωσης της υπηρεσίας ασύλου, με συνέπεια οι αιτούντες άσυλο να παραμένουν κρατούμενοι, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας. Ενδεικτικά, από τα συνολικά 1.064 αιτήματα που παρέλαβε τον Ιανουάριο η υπηρεσία ασύλου, 334 υποβλήθηκαν από αλλοδαπούς σε καθεστώς κράτησης.

Χθες, πάντως, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισε στην «Κ» ότι ορισμένα από τα υφιστάμενα κέντρα κράτησης θα παραμείνουν σε λειτουργία και δεν θα μετατραπούν σε ανοικτές δομές. Εκεί, θα κρατούνται όσοι παράτυποι μετανάστες εντοπίζονται να έχουν παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί (εμφάνιση στα κατά τόπους Α.Τ.) καθώς και όσοι εντοπίζονται, για πρώτη φορά, να εισέρχονται παράτυπα στη χώρα. Εξάλλου, η μετεξέλιξη των υφιστάμενων δομών, που κατασκευάστηκαν με χρήματα της Ε.Ε., προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ενδέχεται να απορρίψει τις παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης ως «μη επιλέξιμες». Για παράδειγμα, η Κομισιόν μπλοκάρει εδώ και μήνες τη μετατροπή του κέντρου κράτησης στη Μόρια Λέσβου σε ανοικτή δομή, ενώ η αναστολή λειτουργίας κέντρου στην Κομοτηνή ενδέχεται να υποχρεώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να επιστρέψει 700.000 ευρώ που δόθηκαν για τη χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων.

Χθες, ύστερα από αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση, την Αμυγδαλέζα επισκέφθηκε κλιμάκιο γιατρών και κοινωνικών λειτουργών των «Γιατρών του Κόσμου». Οπως μάλιστα αποκαλύπτεται, από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει διακοπεί η παροχή ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας στους κρατούμενους αλλοδαπούς. Σύμφωνα με εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) έχει εδώ και μήνες διακόψει τις πληρωμές προς συμβεβλημένους ιδιωτικούς ιατρούς και ΜΚΟ που είχαν αναλάβει τη φροντίδα των μεταναστών. Μιλώντας στην «Κ», ο γενικός γραμματέας των «Γιατρών του Κόσμου» Νικήτας Κανάκης δήλωσε ότι «οι συνθήκες δεν ήταν καλές, ενώ υπάρχουν προβλήματα στη σίτιση. Δεν έχουν γίνει έλεγχοι για φυματίωση, ωστόσο δεν εντοπίστηκαν σοβαρές ασθένειες. Διαπιστώσαμε ότι οι κρατούμενοι δεν γνωρίζουν γιατί και για πόσο διάστημα κρατούνται, ενώ υπάρχουν και άτομα που έχουν ξεπεράσει το 18άμηνο κράτησης».

Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιαστεί «εμπλοκή» στη διαδικασία σίτισης των κρατουμένων καθώς οι εταιρείες τροφοδοσίας (catering) παραμένουν ανεξόφλητες από τον περασμένο Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά τους εμπρησμούς τριών οικίσκων την Τρίτη και την απόπειρα μαζικής απόδρασης κρατουμένων από την Αμυγδαλέζα, σχηματίζεται δικογραφία από τμήμα Κρατικής Ασφάλειας Δυτικής Αττικής. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την ταυτότητα των αλλοδαπών που μετείχαν στα γεγονότα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή