Euroworking Group αύριο, μετά από ελληνικό αίτημα για παράταση

Euroworking Group αύριο, μετά από ελληνικό αίτημα για παράταση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group),  για να εξεταστεί το ελληνικό αίτημα για παράταση της ευρωπαϊκής βοήθειας, θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Το αίτημα της Αθήνας αναμένεται να αποσταλεί αύριο.

Αν η ομάδα εργασίας αλλά και  ο πρόεδρος του  Εurogroup κ. Νταίσελμπλουμ κρίνουν ότι το αίτημα για παράταση είναι αρχικώς αποδεκτό, τότε θα συγκληθεί έκτακτο  Eurogroup τις επόμενες μέρες – μπορεί ακόμα και την Παρασκευή – που θα δώσει το τελικό πράσινο φως για την παράταση. Το Eurogroup μπορεί  να γίνει ακόμα και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αν η Αθήνα δεν υποβάλει το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης μέχρι αύριο, το Euroworking group δεν έχει νόημα να συγκληθεί.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φέρεται ότι δήλωσε σε μια γερμανική εβδομαδιαία οικονομική ειδησεογραφική επιθεώρηση ότι συνεργάζεται με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.

«Εργάζομαι από κοινού με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ για να επιτευχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, προκειμένου να γεφυρωθεί ο χρόνος ως το καλοκαίρι», σημείωσε ο Γιούνκερ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό WirtschaftsWoche και δημοσιεύεται σήμερα.

Εν αναμονή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του προγράμματος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής υπεύθυνος για το Ευρώ κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι “πρέπει να δούμε σε χαρτί αυτό που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση”. Ο Επίτροπος, ο οποίος συμμετέχει στα Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η θέση των υπουργών οικονομικών την Δευτέρα ήταν μία: Επέκταση μπορεί να δοθεί στο υφιστάμενο πρόγραμμα και στις υφιστάμενες υποχρεώσεις. Υπάρχει ελαστικότητα αν οι ελληνικές αρχές θελήσουν να αλλάξουν κάποια από τα μέτρα με άλλα που θα φέρουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Μία τέτοια επέκταση μερικών μηνών είπε ο κ. Ντομπρόβσκις θα επιτρέψει να ξεκλειδώσει τα χρήματα που υπάρχουν μέσα στο ελληνικό πρόγραμμα και θα δώσει περισσότερο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις.

Σε σχετική ερώτηση για το αν υπήρξε πρόταση από τον κ. Μοσκοβισί όπως δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά έγγραφα που διακινούνται τις τελευταίες μέρες. Ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει κανείς να προσπαθεί να διαχωρίσει τους θεσμούς. “Είναι ξεκάθαρο ότι η στάση είναι κοινή “ είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την κατάσταση των ταμείων στην Ελλάδα ο κ. Ντομπρόβσκις προειδοποίησε ότι χρηματοδότηση εκτός προγράμματος θα ήταν δύσκολη. “Η πιθανότητα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές μπορεί να είναι περίπλοκη υπό τις τωρινές συνθήκες είπε ο κ. Ντομπρόβσκις. “Βλέπουμε μία ευάλωτη αγορά και βλέπουμε εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες, οπότε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μας ανησυχούν” είπε χαρακτηριστικά.

Η Γαλλία επιθυμεί «να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα ως τα τέλη αυτής της εβδομάδας» για τη χρηματοδότηση του χρέους της χώρας, τόνισε από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, όπως αναφέρουν εκπρόσωπο του Παρισιού.

«Οι συζητήσεις οι οποίες έχουν γίνει δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής. Η επιδίωξη της Γαλλίας είναι να εξευρεθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα ως τα τέλη της εβδομάδας, η οποία θα λαμβάνει υπόψη» τόσο «την ψήφο των Ελλήνων» όσο και «την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο Σαπέν, σύμφωνα με όσα είπε εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή