Βερολίνο: «Δούρειος Ιππος η ελληνική πρόταση»

Βερολίνο: «Δούρειος Ιππος η ελληνική πρόταση»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δούρειο ίππο» χαρακτηρίζει την ελληνική πρόταση η γερμανική πλευρά, όπως προκύπτει από την τοποθέτησή της στο χθεσινό Euroworking Group. «Η ελληνική επιστολή δεν είναι καθόλου σαφής, αλλά ανοίγει τεράστιο χώρο για ερμηνείες», ανέφερε η τοποθέτηση και συνέχιζε: «Αρκούμαστε στα τρία σημαντικότερα σημεία: Δεν περιέχει σαφή δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και δεν παγώνει με ρητό τρόπο τα μέτρα από πλευράς Ελλάδας. Είναι εντελώς ασαφές με ποιον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να καλύψει τις ανάγκες της κατά τις προσεχείς εβδομάδες, με δεδομένη την πτώση στην είσπραξη φόρων. Να γιατί η επιστολή δεν ευθυγραμμίζεται με την τελευταία απόφαση του Eurogroup. Μάλλον αντιπροσωπεύει έναν Δούρειο Ιππο με στόχο να υπάρξει μια χρηματοδοτική γέφυρα θέτοντας, ουσιαστικά, τέλος στο ισχύον πρόγραμμα. Σε αυτή τη βάση, δεν έχει νόημα να αρχίσει η κατάρτιση σχεδίου απόφασης για το Eurogroup της Παρασκευής. Πρέπει αυτή τη στιγμή να επιδιώξουμε τρία πράγματα: Πρώτον, οι τρεις θεσμοί πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και να μας δώσουν τις συμβουλές τους σχετικά με το κατά πόσον είναι δυνατή η επιτυχής ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στη βάση της ελληνικής επιστολής, με τρόπο που να εγγυάται επαρκές πρωτογενές πλεόνασμα και βιωσιμότητα του χρέους.

Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια σαφή και πειστική δέσμευση της Ελλάδας, που πρέπει να περιέχει τρεις βραχείες και απολύτως κατανοητές φράσεις: «Αιτούμεθα την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενδογενούς ευελιξίας του. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς οποιεσδήποτε αλλαγές σε μέτρα του υπάρχοντος Μνημονίου Κατανόησης. Και στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος».

Τρίτον, η Ελλάδα οφείλει να επιβεβαιώσει δημοσίως ότι θα απόσχει από μονομερή, εθνικά μέτρα, τα οποία θα υπονομεύουν το τρέχον πρόγραμμα. Από σήμερα κιόλας, οι Αρχές δεν θα αναλάβουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία ούτε θα εφαρμόσουν μέτρα ή πολιτικές που θα είναι ασύμβατες με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις του τρέχοντος προγράμματος ή θα επιδεινώνουν τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει την ανάσχεση των εξαγγελθεισών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και την κοινωνική πολιτική, που προβλέπεται να ψηφιστούν αυτή την εβδομάδα από το Κοινοβούλιο. Τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρέπει να επιμηκυνθούν, καθώς οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν επιτυχώς τα στρες τεστ του περασμένου χρόνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή