Μπρα ντε φερ Αθήνας και Βερολίνου

Μπρα ντε φερ Αθήνας και Βερολίνου

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εως τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχιζόταν η συνεδρίαση του Εuroworking Group (ομάδα εργασίας για το Eurogroup), βάζοντας τις βάσεις ώστε η σημερινή έκτακτη και κρισιμότατη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι των «19» προσπαθούσαν να συντάξουν τις αρχές μιας κοινής δήλωσης που θα ικανοποιεί όλους –συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας– και θα αποσαφηνίζει τα όποια ερωτηματικά. Η πλειοψηφία των κρατών-μελών θεώρησε χθες ότι η επιστολή του κ. Βαρουφάκη δεν ήταν ικανοποιητική, καθώς άφηνε ασάφειες και ερωτηματικά σε σημαντικά σημεία.

Η γερμανική πλευρά ήταν ιδιαίτερα επικριτική, όπως προκύπτει και από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της, που «διέρρευσε» από την Αθήνα, προκαλώντας έντονη ενόχληση στις Βρυξέλλες. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η αρνητική αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, λίγο μετά την «άφιξη» του ελληνικού αιτήματος στις Βρυξέλλες.

Οι Γερμανοί εκφράζουν ιδιαίτερη δυσπιστία ως προς τις προθέσεις της Αθήνας εξαιτίας και των δεσμεύσεων των προηγουμένων κυβερνήσεων, που θεωρούν ότι δεν έχουν εκπληρωθεί. Οπως λέει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», «η Ελλάδα στέλνει γράμματα για να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της και τελικά τα γράμματα καταλήγουν χωρίς περιεχόμενο».

Είναι κατανοητό ότι, επειδή η ελληνική πλευρά δεν θα μπορέσει να στείλει άλλο αίτημα για επέκταση και τα κράτη-μέλη ζητούν αλλαγές στο υπάρχον κείμενο, θα πρέπει να δοθεί η λύση μέσω της δήλωσης του Eurogroup, που θα αποσαφηνίσει τις «γκρι ζώνες» που προβληματίζουν τα διάφορα κράτη-μέλη. Συγκεκριμένα, στη σημερινή δήλωση του Eurogroup αναμένεται να αναφέρεται με περισσότερες λεπτομέρειες το τι σημαίνει κλείσιμο αξιολόγησης, κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα κλείσει αυτή, αλλά και τι θα γίνει με όσες προϋποθέσεις δεν ολοκληρωθούν. Αυτές δεν μπορούν «να σπρωχτούν κάτω από το χαλί», λέει αξιωματούχος στην «Κ», αλλά να μεταφερθούν στο τρίτο πακέτο που θα συμφωνήσει η ελληνική πλευρά. Η δήλωση του Eurogroup θα είναι δεσμευτική και για την ελληνική πλευρά, ενώ σε περίπτωση ναυαγίου σήμερα, ορισμένες πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Ενδεικτικό του κλίματος και των ισορροπιών που έχουν διαμορφωθεί είναι χθεσινές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Αλεξ Στουμπ, δήλωσε ότι η χώρα του απορρίπτει την ελληνική πρόταση για επέκταση του προγράμματος, καθώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο.

Από την άλλη, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μάνουελ Βαλς, χαρακτήρισε την πρόταση «εξαιρετικά ενθαρρυντικό στοιχείο», τονίζοντας ότι «μια λύση είναι δυνατή και μάλιστα τάχιστα». Υποστηρικτικός εμφανίστηκε και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, που δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στο τραπέζι ένα αίτημα που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη: να βγει η Ελλάδα από μια μακρά περίοδο κρίσης», προσθέτοντας: «Για να συμβεί αυτό, η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί δομικά και να γίνει πιο δυναμική με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Ο Μαλτέζος υπουργός Οικονομικών, Ε. Σκικλούνα, χαρακτήρισε θετικό βήμα το ελληνικό αίτημα παρότι είναι ασαφές, αλλά τόνισε ότι, αν δεν βρεθεί συμφωνία στο Εurogroup, η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία.

Τέλος, η πιο σημαντική ίσως ήταν η παρέμβαση του κ. Γιουνκέρ, που μέσω του εκπροσώπου του, κ. Σχοινά, δήλωσε ότι κρίνει το αίτημα της Αθήνας ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει τον δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, το αίτημα που είχε συμφωνηθεί τη νύχτα της Τετάρτης, μετά τις συνομιλίες μεταξύ Γιουνκέρ – Τσίπρα – Ντάισελμπλουμ, έφτασε χθες με ορισμένες αλλαγές και κάποια σημεία πιο ασαφή και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους των επιπλοκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή