Σταδιακά η αποκατάσταση των απωλειών στις συντάξεις

Σταδιακά η αποκατάσταση των απωλειών στις συντάξεις

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Τρίτη αναμένεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να κατατεθεί στη Βουλή η νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με στόχο την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2015. Στο πλαίσιο των επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Στρατούλης συναντήθηκε χθες με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΓΣΕΕ, στην οποία παρουσίασε τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο προκειμένου να στηριχθούν τα έσοδα και η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή.

Παράλληλα, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων για τη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών που προέκυψαν στις συντάξεις και στα ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τα χρόνια του Μνημονίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα υπάρξει διάταξη με την οποία η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι εποπτευόμενοι φορείς θα επανέλθουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. Την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη διάταξη που αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία είναι έτοιμη, ενώ τον δρόμο προς το ΓΛΚ παίρνουν οι ρυθμίσεις για την επ’ αόριστον αναστολή εφαρμογής των διατάξεων που οδηγούν σε μείωση συντάξεων, που θα κατατεθούν σε ξεχωριστό σχέδιο νόμου. Σε αυτό, μεταξύ άλλων θα υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες θα αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου για τα ταμεία των ενστόλων, θα προβλέπεται νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των εφάπαξ και θα εντάσσεται το επικουρικό των εργαζομένων στη Βιομηχανία Ζάχαρης στο ΕΤΕΑ.

Oπως επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση στους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις εντάσσονται στα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Βέβαια, τόσο ο αναπληρωτής υπουργός όσο κυρίως ο γενικός γραμματέας Γιώργος Ρωμανιάς, που με τις δηλώσεις του προκαλεί ανησυχία για το μέλλον του ασφαλιστικού, παρουσίασαν στη ΓΣΕΕ τη δραματική κατάσταση του συστήματος, επισημαίνοντας ότι τα αποθεματικά των Ταμείων λεηλατήθηκαν και κάποιοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε την ικανοποίηση της Συνομοσπονδίας για τις δράσεις που αναλαμβάνει η νέα ηγεσία της κοινωνικής ασφάλισης και ζήτησε την αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων και την εξεύρεση νέων πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή