Θωράκιση καταγγελιών για στημένα

Θωράκιση καταγγελιών για στημένα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καινοτομίες που θέτουν την τεχνολογία στην υπηρεσία του «πολέμου κατά της χειραγώγησης αγώνων» ανακοίνωσε η UEFA. Tο μπουκέτο νέων μέτρων στοχεύει αφενός στη διάχυση του εκπαιδευτικού υλικού και αφετέρου στην ασφαλή διάδραση ανάμεσα στο πρόσωπο που καταγγέλλει και στον δέκτη της καταγγελίας.

Η πρώτη καινοτομία σχετίζεται με τη χρήση των φορητών συσκευών (κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες). Πρόκειται για εφαρμογή που είναι συμβατή σε iphone, ipad και android και παρέχεται σε επτά γλώσσες.

Περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για το «στήσιμο αγώνων», απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις γύρω από το φαινόμενο και τις τελευταίες εξελίξεις που το αφορούν. Επίσης δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατεβάσουν την εφαρμογή να αναφέρουν στην πλατφόρμα υποδοχής καταγγελιών της UEFA πληροφορίες σχετικά με τη χειραγώγηση αγώνων και με περιπτώσεις διαφθοράς.

Η δεύτερη καινοτομία αφορά τη λειτουργία πλατφόρμας υποδοχής καταγγελιών. Αρχικά, η πλατφόρμα λειτούργησε ως ειδικός χώρος υποδοχής και αξιολόγησης καταγγελιών από ποδοσφαιριστές, προπονητές και διαιτητές. Σήμερα είναι ανοιχτή και σε πρόσωπα που δεν είναι αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου αλλά επιθυμούν να γνωστοποιήσουν στην UEFA μια αξιόπιστη πληροφορία. Υπάρχει μάλιστα ειδική ιστοσελίδα και συγκεκριμένος τηλεφωνικός αριθμός που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι. Οι καταγγελίες δύναται να γίνονται και ανώνυμα, ενώ από την πλευρά του δέκτη εξασφαλίζεται η πλήρης εχεμύθεια.

Η τρίτη καινοτομία είναι η ηλεκτρονική εκπαίδευση (e-Learning) που αποτελεί ένα διαδραστικό εργαλείο το οποίο απευθύνεται ως επί το πλείστον στους νεαρότερους ποδοσφαιριστές που μετέχουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις. Εδώ περιλαμβάνονται περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνων που έχουν επιβεβαιωθεί σε εθνικά πρωταθλήματα και οι ποδοσφαιριστές καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήσεων. Οι απαντήσεις τους αξιολογούνται και αν κριθεί απαραίτητο τους παρέχεται επιπλέον εκπαίδευση.

Ασφαλώς, οι παραπάνω καινοτομίες δεν αποσπώνται αλλά εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της χειραγώγησης αγώνων που αποσκοπεί στον προκαθορισμό αποτελέσματος για στοιχηματικούς λόγους και το οποίο εμπλουτίζεται διαρκώς από το 2009 περιλαμβάνοντας:

α) Το Σύστημα Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης το οποίο παρακολουθεί περίπου 32.000 παιχνίδια ανά σεζόν σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επικεντρώνεται στην «αφύσικη στοιχηματική ροή» πριν από τους αγώνες και κατά τη διάρκειά τους, όντας «συμβεβλημένο» με τα μεγαλύτερα στοιχηματικά γραφεία της Ευρώπης και της Ασίας.

β) Πειθαρχικά μέτρα τα οποία επικαιροποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2014 και ζητήθηκε να υιοθετηθούν από τις ομοσπονδίες – μέλη της UEFA.

γ) Τη δημιουργία του δικτύου των υπεύθυνων ακεραιότητας (integrity officers) σε κάθε εθνική ομοσπονδία με σκοπό τη συνεργασία με τις κρατικές αρχές, τη λειτουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρακολούθηση των πειθαρχικών διαδικασιών.

δ) Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε ποδοσφαιριστές, διαιτητές και προπονητές.

ε) Την υπογραφή, εντός του 2014, μνημονίου συνεργασίας με τη EUROPOL.

στ) Τη δημιουργία ομάδας πειθαρχικών επιθεωρητών οι οποίοι αξιολογούν και διερευνούν τις καταγγελίες που φτάνουν στην UEFA.

Κωφεύει η ΕΠΟ

Ενώ η UEFA ενισχύει το οπλοστάσιό της στη μάχη απέναντι στη χειραγώγηση αγώνων που «αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ακεραιότητα του ποδοσφαίρου», η ΕΠΟ εξακολουθεί να επιδεικνύει μια ακατανόητη ολιγωρία και απάθεια, αρνούμενη σχεδόν πεισματικά να ακολουθήσει τις εξελίξεις, παρότι το πρόβλημα υπάρχει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε με αφορμή τις εκδικάσεις των υποθέσεων τεσσάρων ομάδων της Σούπερ Λίγκας που κατηγορήθηκαν για προκαθορισμό αποτελέσματος, οι αθωωτικές αποφάσεις βασίστηκαν στην «προνοητικότητα» της ΕΠΟ, η οποία στον πειθαρχικό της κώδικα έβαλε ως προϋπόθεση για την τιμωρία ομάδας την εμπλοκή άνω των δύο ποδοσφαιριστών της.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν είναι συμβατή με την UEFA και όπως φάνηκε «συμβάλλει» στην ατιμωρησία.

Πέραν όμως από τις «αλχημείες» του πειθαρχικού κώδικα, τα μέτρα που έχει πάρει η UEFA για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «στημένων αγώνων», είτε δεν έχουν υιοθετηθεί από την ΕΠΟ (π.χ. πειθαρχικοί επιθεωρητές), είτε υπάρχουν αλλά υπολειτουργούν (π.χ. integrity officer), είτε έχουν εξαγγελθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί (π.χ. πλατφόρμα καταγγελιών, εκπαιδευτικά προγράμματα).

Το θέμα της δημιουργίας της πλατφόρμας καταγγελιών έχει τεθεί προς την ΕΠΟ από τη FIFA και την Ιnterpol και επίσης έχει συμφωνηθεί και από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του αθλητισμού στο συμβούλιο των υπουργών Αθλητισμού που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελβετία. Μέσα στον Μάρτιο η ΕΠΟ και η ΓΓΑ ίσως χρειαστούν να δείξουν τα βήματα που έχουν κάνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή