Ο δύσκολος συμβιβασμός στο Eurogroup

Ο δύσκολος συμβιβασμός στο Eurogroup

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μία πρωταρχική συμφωνία κατέληξαν, χθες το βράδυ, οι 19 Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, για τετράμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος. Συγχρόνως, για τις επόμενες 48 ώρες ξεκινάει νέα δύσκολη διαπραγμάτευση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει η Αθήνα με τους εκπροσώπους των «θεσμών» (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) να καθορίσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει τη Δευτέρα, για να πάρει και το τελικό «πράσινο» φως σχετικά με το κατά πόσον οι προτάσεις της «είναι έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης», όπως αναφέρει η δήλωση του Eurogroup. Συγχρόνως, στο τέλος Απριλίου θα γίνει μία αξιολόγηση από τους «θεσμούς», που θα κρίνει κατά πόσον οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει από τη Βουλή.

Η διαπραγμάτευση, αυτή τη φορά, έγινε λίγο ανορθόδοξα. Ενώ το Eurogroup είχε ανακοινωθεί για τις 15.00 (ώρα Βρυξελλών), οι υπουργοί τελικά κάθισαν στο τραπέζι λίγο μετά τις 18.30. Επί 3,5 ώρες έγιναν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ πέντε ανθρώπων: ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί είχαν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με τον Β. Σόιμπλε και τον Γ. Βαρουφάκη, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρέθηκαν στο ίδιο δωμάτιο. Πρωταρχικό ρόλο έπαιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, που ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Ντάισελμπλουμ, καθώς γραφόταν το κείμενο της δήλωσης.

Οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά ήταν τεράστιες, καθώς ήταν πια σαφές στους εταίρους ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Γι’ αυτό και οι υπουργοί Οικονομικών ήταν αποφασισμένοι να μη φύγουν αν δεν βρεθεί κάποια λύση, καθώς, αν δεν υπήρχε συμφωνία, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είχε τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο, με αποτέλεσμα την Τρίτη να επιβάλλονταν ακόμα και μέτρα ελέγχου κεφαλαίων.

Ετσι, ενώ η ελληνική πλευρά διεκδικούσε μια συμφωνία – γέφυρα με ασαφείς δεσμεύσεις, η χθεσινή απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θα πάρει παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας και τα χρήματα που τη συνοδεύουν θα δοθούν μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Βαρουφάκης, σε μια εκτενέστατη συνέντευξη μετά το τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε ότι «η Ελλάδα σήμερα βγήκε από τη μοναχική απομόνωση στην οποία βρισκόταν τα τελευταία πέντε χρόνια των Μνημονίων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Αθήνα «κατάφερε να δώσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την ευκαιρία να γυρίσουμε όλοι μαζί σελίδα και να μιλάμε ξανά για μια Ευρώπη των λαών και για το ιδεώδες μιας κοινής πορείας προς την ευημερία». Είπε ακόμη ότι με τη συμφωνία θα βρεθεί τρόπος για να πληρωθούν τα ομόλογα, αξίας 2 δισ., που λήγουν τον Μάρτιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα γίνει κάτι τέτοιο, καθώς η αξιολόγηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κράτησε ιδιαίτερα σκληρή στάση χθες. Ευρωπαίος αξιωματούχος περιέγραφε ότι στο τέλος της συνεδρίασης ο ίδιος θέλησε να πιέσει περισσότερο, ζητώντας αναλυτική περιγραφή των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει η Ελλάδα τη Δεύτερα.

Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της τρόικας τού επιβεβαίωναν ότι αυτό δεν είναι εφικτό μέσα σε 48 ώρες. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του μετά τη λήξη του Εurogroup. «Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ούτως ή άλλως δυσκολίες να εξηγήσει πράγματα στους ψηφοφόρους της, εμείς δεν θέλουμε να της προσθέσουμε και άλλες» είπε. O Γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ., θέλοντας να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τη χθεσινή απόφαση, είπε ότι στη γερμανική Βουλή θα ζητήσει επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος (MFAFA) και τίποτε άλλο, που συμπεριλαμβάνει και το Μνημόνιο (Memorandum of Understanding). Επίσης, τόνισε ότι η αξιολόγηση «θα γίνει με τους τρεις θεσμούς που ονομάζονταν προηγουμένως τρόικα» και αποσαφήνισε ότι δεν θα εκταμιευτεί κανένα ποσό εάν δεν υπάρξει «επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος». Είπε ακόμη ότι «το να είσαι στην κυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα πολλές φορές δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα».

«Κέρδισαν όλοι, είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, και πρόσθεσε: «Η διαδικασία ξεκινά αμέσως, θα υπάρξει μια πρώτη επαλήθευση τη Δευτέρα. Αν όλα πάνε καλά, θα πάμε προς την ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού, που θα επεκταθεί για λίγους μήνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή