Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των 10,6 δισ. του ΤΧΣ

Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των 10,6 δισ. του ΤΧΣ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον απόλυτο έλεγχο των ευρωπαϊκών θεσμών και δη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έθεσε κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου το Eurogroup, με τη χθεσινή του απόφαση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Ικανοποιώντας ένα αίτημα του Βερολίνου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν τη μεταφορά των 10,6 δισ. ευρώ που είχαν απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF) από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Eurogroup:

Επίσης, πηγές της ΕΚΤ έλεγαν ότι εάν η Αθήνα εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που θα συμφωνηθούν και θεωρηθεί πιθανή η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος, τότε θα δεχθεί και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας. Εως τότε, οι ανάγκες των τραπεζών για ρευστότητα θα καλύπτονται από τον ELA. Tέλος, η ΕΚΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε εκ νέου αίτημα να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες. Με τις αποφάσεις αυτές, η Ευρωζώνη κρατά ανοικτή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης μόνο για το τραπεζικό σύστημα, αλλά όχι για το Δημόσιο. Ετσι, η κυβέρνηση έχει μόνο μια εναλλακτική, την ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση των δόσεων. Αλλωστε, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν σαφής. Οταν ερωτήθηκε για την απόφαση να μεταφερθούν στον EFSF τα κεφάλαια του ΤΧΣ, είπε πως αυτή ελήφθη για να μη χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών του Δημοσίου.

Πάντως, η χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup αποτελεί ανακούφιση για την οικονομία και ιδίως για το τραπεζικό σύστημα, που βρέθηκε μια ανάσα από δραματικές αποφάσεις, όπως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. «Μετά την απόφαση του Eurogroup, δεν χρειάζονται περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Πλέον αποκλείεται κάτι τέτοιο», έλεγαν οι ίδιες πηγές της ΕΚΤ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, εν αναμονή της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» ανέφερε ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Εντουαρντ Σικλούνα, προειδοποίησε ότι οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, ίσως, είναι προετοιμασμένες για μια αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «νομίζω ότι έχουν φθάσει σε ένα σημείο που θα πουν στην Ελλάδα, αν θέλεις να φύγεις, φύγε»! Παράλληλα, τέσσερα μέλη της επιτροπής «σοφών» στη Γερμανία, που λειτουργεί συμβουλευτικά της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσαν ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ όχι μόνο δεν θα έπληττε το ενιαίο νόμισμα, αλλά πιθανότατα θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της Ευρωζώνης. Προσέθεσαν ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι αναντικατάστατη.

Στο δημοσίευμα του «Spiegel» αναφερόταν, επίσης, ότι μέλη της ΕΚΤ ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες εκροές καταθέσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, χθες, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εκροών την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ υποστήριξε ότι μέλη της ΕΚΤ προέβαλαν αντιρρήσεις για την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA και υπογράμμισαν την ανάγκη επιβολής περιοριστικών μέτρων, για να αντιμετωπιστεί το κύμα των εκροών καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή