Σπατάλες των Νετανιάχου για ντελίβερι, μακιγιάζ και κομμωτήριο

Σπατάλες των Νετανιάχου για ντελίβερι, μακιγιάζ και κομμωτήριο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την ώρα που ειδήμονες της εξωτερικής πολιτικής και ξένοι ανταποκριτές στο Ισραήλ ασχολούνται με την απόφαση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μιλήσει ενώπιον της ολομέλειας του αμερικανικού Κογκρέσου, η εκλογική τύχη του κόμματος του «Μπίμπι», του Λικούντ, ίσως κριθεί από ποταπή υπόθεση.

Η έκθεση του γενικού λογιστηρίου του Ισραήλ γύρω από σημαντικές κρατικές σπατάλες στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Επικριτές του Νετανιάχου και πολιτικοί του αντίπαλοι εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο την είδηση, εμφανίζοντας τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ως κοινό απατεώνα, ο οποίος πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει την εξουσία.

Οι αποκαλύψεις αφορούν, μεταξύ άλλων, δαπάνη 60.000 ευρώ για μακιγιάζ και έξοδα κουρείου, 18.000 ευρώ για έξοδα καθαρισμού και 20.000 ευρώ για ντελίβερι φαγητού, κυρίως φαλάφελ και πίτσας, για τον Νετανιάχου και την ιδιαίτερα αντιπαθή στους Ισραηλινούς σύζυγό του, Σάρα. Η εντυπωσιακή δαπάνη ντελίβερι, που ισοδυναμεί με 50 ευρώ την ημέρα, προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς η πρωθυπουργική κατοικία διαθέτει μόνιμο σεφ στο προσωπικό της.

Πολλοί δυτικοί αναλυτές εκφράζουν την έκπληξή τους για την έκταση που αποδίδει ο Τύπος της χώρας στις αποκαλύψεις, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης την Τρίτη. Πώς είναι δυνατόν, αναρωτιούνται οι αναλυτές, μια χώρα, που φέρεται να αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή» από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έντονη ιδεολογική αντιπαράθεση γύρω από τον ίδιο τον εθνικό της χαρακτήρα, έντονη κρίση με τον σημαντικότερό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, και σοβούσα αντιπαράθεση με τους Παλαιστίνιους γείτονές της, μπορεί να ασχολείται σε τέτοιο βαθμό με επουσιώδη θέματα.

Παρά ταύτα, το θέμα της πρωθυπουργικής οικιακής σπατάλης απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του ισραηλινού Τύπου. Ορισμένοι σχολιαστές, όπως ο Μπεν Κάσπιτ της κεντρώας «Μααρίβ», επιλέγουν διαφορετικό δρόμο: «Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό να γράφει κανείς για τέτοια θέματα. Δεν μπορούμε, όμως, να κάνουμε αλλιώς. Αυτό συμβαίνει και πρέπει να ενημερώσουμε το κοινό γι’ αυτό».

Αλλη άποψη εκφράζει ο αρθρογράφος της «Χααρέτζ» Γιόσι Βέρτερ: «Η άμετρη, ηδονιστική σπατάλη δημοσίου χρήματος σε γεύματα ντελίβερι, παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας, τα θηριώδη ποσά για τον καθαρισμό της έπαυλης στην Καισάρεια και οι υπέρογκες κομμωτικές δαπάνες αμαυρώνουν τον ίδιο τον πρωθυπουργικό θώκο».

Χιλιάδες ευρώ για παγωτό

Το σκάνδαλο «τσούζει» ιδιαίτερα τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς πριν από δύο χρόνια δημοσιογραφική έρευνα είχε αποκαλύψει ότι ο πρωθυπουργός δαπανούσε 2.500 ευρώ τον χρόνο για την αγορά παγωτού (φιστίκι για τον πρωθυπουργό και γαλλική βανίλια για την Πρώτη Κυρία), προκαλώντας καταιγισμό ανεκδότων και ειρωνικών σχολίων στον Τύπο και την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία της Σάρα στο πλευρό του Νετανιάχου αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό μειονέκτημα. Η πρώην αεροσυνοδός της Ελ Αλ υπήρξε ανέκαθεν αντιπαθής στους Ισραηλινούς, εν μέρει εξαιτίας αποκαλύψεων για την αγενή και ενίοτε επιθετική συμπεριφορά της απέναντι σε «υποδεέστερους», όπως τις γραμματείς του πρωθυπουργικού γραφείου και το υπηρετικό προσωπικό της πρωθυπουργικής κατοικίας. Οι σκηνές με πρωταγωνίστρια τη Σάρα και θύματα καθαρίστριες της πρωθυπουργικής κατοικίας έχουν γεμίσει πλείστες όσες σελίδες ταμπλόιντ ισραηλινών εφημερίδων.

Αλλιώς στο παρελθόν

Οι διαμαρτυρίες στο Ισραήλ για τις σπάταλες συνήθειες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχουν επίσης ιστορική βάση. Παλαιότερα, ηγέτες της ισραηλινής Αριστεράς και Δεξιάς, όπως ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, η Γκόλντα Μέιρ και ο Μενάχεμ Μπέγκιν, διακρίθηκαν για τον σπαρτιατικό τρόπο ζωής τους.

Ο Μπέγκιν έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε μικρό διαμέρισμα στο νότιο Ισραήλ, ενώ η Γκόλντα Μέιρ αντιμετώπιζε τη χλεύη μερίδας δυτικών ηγετών για την εμμονή της να κρατάει την ίδια γυναικεία τσάντα από το 1946 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή