Βρυξέλλες: Σε καλή κατεύθυνση οι ελληνικές προτάσεις

Βρυξέλλες: Σε καλή κατεύθυνση οι ελληνικές προτάσεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε "καλή κατεύθυνση" κινείται η λίστα με τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, η οποία  παρελήφθη τη νύχτα της Δευτέρας απο τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, αλλά “ακόμα περιμένουμε το πράσινο φως από την Γερμανία”, καθώς είναι ένα από τα κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίσει οποιαδήποτε αλλαγή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με άλλη ευρωπαϊκή πηγή, η ελληνική πρόταση δεν περιέχει αριθμούς και υπολογισμούς αλλά είναι μια πιο γενική τοποθέτηση.  Για τα κόκκινα δάνεια αναφέρει ότι η ρύθμιση που προτείνεται δεν θα θέσει σε κίνδυνο τις τράπεζες, θα τιμωρεί αυτους που εσκεμμένα δεν πληρώνουν πάρα το γεγονός ότι έχουν τη δυνατοτητα (strategic defaulters) ενώ θα προστατεύει την πρώτη κατοικία. Το ενδεχόμενο αλλαγών στον ΦΠΑ αφήνεται ανοιχτό για το μέλλον.

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση αποδέχεται αυτές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αλλά θα εξετάσει ξεχωριστά κάθε μία από αυτές που δεν έχουν γίνει ακόμα.

Μαρδάς: Στη λίστα οι ρυθμίσεις τα για κόκκινα» δάνεια

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να προσπαθήσουμε να βρούμε πόρους από πηγές που δεν αγγίχθηκαν στο παρελθόν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Μάρδας επιβεβαίωσε ότι στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση βρίσκονται οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και τα «κόκκινα» δάνεια.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα απορριφθούν από τους εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».

 

Η ελληνική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη, προς στον πρόεδρο της Ευρωομάδας Γ. Ντάισελμπλουμ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ έφτασε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, η λίστα των προτάσεων είναι επαρκώς περιεκτική (sufficiently comprehensive) ώστε να αποτελέσει ένα αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως ζητήθηκε από την Ευρωομάδα στην τελευταία συνεδρίασή της. Ως "ιδιαίτερα ενθαρρυντικό" στοιχείο χαρακτηρίζεται η ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κατατεθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ευρωομάδας της περασμένης εβδομάδας. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η αποφασιστική και άμεση εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Μετά την παραλαβή της ελληνικής πρότασης το Euroworking Group θα συνεδριάσει και θα εισηγηθεί στο Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα, θετικά ή αρνητικά επί των ελληνικών προτάσεων. Παράλληλα, το μεσημέρι συνεδριάζει στην Αθήνα το Κυβερνητικό Συμβούλιο. Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup το οποίο θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία. Επειτα, ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό, θα πρέπει να ψηφίσουν την παράταση του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Στελέχη με γνώση των μαραθώνιων διαβουλεύσεων του σαββατοκύριακου αναφέρουν ότι «δεν είμαστε απαισιόδοξοι» ως προς το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας σήμερα. Ο κεντρικός άξονας των αλλαγών που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση αφορούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – κυρίως στο λαθρεμπόριο – και της εισφοροδιαφυγής. Από τις δράσεις αυτές αναμένουν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν και μεγάλο μέρος του προγράμματός τους.

Επίσης, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προωθεί τις ρυθμίσεις για την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση του φορολογικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ενώ στις πρωτοβουλίες που επιδιώκει να αναλάβει είναι και η αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή