Πράσινο φως από Eurogroup με αναφορά στην «υπάρχουσα συμφωνία»

Πράσινο φως από Eurogroup με αναφορά στην «υπάρχουσα συμφωνία»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Υστερα από μια σειρά επαφών και επικοινωνιών μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ελληνική πλευρά κατέθεσε τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων παίρνοντας χθες το πράσινο φως στο αίτημά της για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος έως τον Ιούνιο. Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ύστερα από μία ώρα τηλεδιάσκεψης, χθες το μεσημέρι, αποφάσισαν ότι ο κατάλογος είναι αρκετά περιεκτικός ώστε «να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης», όπως αναφέρει και η δήλωση του Eurogroup. H λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου. H δήλωση του Εurogroup αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία». Αυτή η περαιτέρω διεύρυνση θα πρέπει να γίνει σε στενό συντονισμό με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Σαββατοκύριακο υπήρξε συνεχής ανταλλαγή προσχεδίων της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Ενδεικτικά ο ίδιος αναφέρει ότι «το βασικό άγχος ήταν να γίνει μία λίστα που θα ήταν αρκετή για να πάρει το πράσινο φως από το γερμανικό Κοινοβούλιο». Το γερμανικό μαζί με άλλα 5 Κοινοβούλια κρατών-μελών πρέπει να ψηφίσουν οποιαδήποτε αλλαγή του ελληνικού προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση δούλευε την πρότασή της με βάση τις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις της χώρας, γι’ αυτό και η πλειονότητα των δεσμεύσεών της είναι αυτούσιες οι υποχρεώσεις, διατυπωμένες ακόμα και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στο Εurogroup της Παρασκευής, ήθελε η Αθήνα να καταθέσει κοστολογημένες προτάσεις για οποιαδήποτε αλλαγή πρότεινε, αλλά ακόμα και οι εκπρόσωποι της τρόικας υποστήριξαν ότι αυτό δεν θα ήταν εφικτό λόγω του χρόνου που είχε στη διάθεσή της.

Περισσότερα στοιχεία ζήτησε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, αφού έδωσε το πράσινο φως στην ελληνική λίστα, τόνισε σε επιστολή του στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι «είναι ξεκάθαρο ότι βάση για την αξιολόγηση αλλά και για μελλοντική συμφωνία είναι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις του υφιστάμενου Μνημονίου». Επιπλέον, υπογράμμισε πως οι υποχρεώσεις που είναι στη λίστα και διαφέρουν από αυτές του Μνημονίου θα πρέπει να αξιολογηθούν στο κατά πόσο θα φέρουν το ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα προκειμένου να πετύχουν τους στόχους του προγράμματος. Ο κ. Ντράγκι κάλεσε επίσης τις ελληνικές αρχές να δράσουν άμεσα για να σταθεροποιήσουν τη διαδικασία πληρωμών και να αποφύγουν οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας χθες στην οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιπλέον υποστήριξης προς την Ελλάδα, μετά το καλοκαίρι. Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να περάσει στην ενισχυμένη προληπτική γραμμή πίστωσης (ECCL), επισήμανε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Τόνισε, πάντως, ότι για να μπορέσει μια χώρα να πάρει προληπτική γραμμή στήριξης θα πρέπει να έχει πρόσβαση στις αγορές και να μπορεί να χρηματοδοτείται, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για έναν καλό συμβιβασμό, ο οποίος σέβεται τόσο τη βούληση του ελληνικού λαού όσο και τους κανόνες της Ε.Ε.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή