Θυελλώδης σύγκρουση στη Βουλή

Θυελλώδης σύγκρουση στη Βουλή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότατη εμπλοκή με μείζονος χαρακτήρα πολιτικές προεκτάσεις σημειώθηκε χθες στη Βουλή: Με αφορμή μια «τυπική» διαδικασία για τη λήψη απόφασης σχετικά με την άρση ή μη της ασυλίας βουλευτή (εν προκειμένω του κ. Αδ. Γεωργιάδη, που τελικώς απερρίφθη με 216 «κατά» και μόνο μία ψήφο υπέρ της άρσης), ξέσπασε θυελλώδης σύγκρουση ανάμεσα στη νέα πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου και τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που «άγγιξε» ακόμη και την πρόσφατη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και το θέμα του Μνημονίου.

Η σπίθα στο άκρως εύφλεκτο –όπως αποδεικνύεται– πολιτικό τοπίο ήταν η διά στόματος της κ. Κωνσταντοπούλου δημοσιοποίηση μιας –όπως ελέχθη– «ομόφωνης απόφασης» του προεδρείου του Κοινοβουλίου να ζητηθεί αναβολή της χθεσινής συνεδρίασης, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη από τον αρμόδιο εισαγγελέα η άρνηση χορήγησης άδειας στους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρ. Αυγής να παρευρεθούν στη διαδικασία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης και άλλοι βουλευτές από τη Ν.Δ. (Ντόρα Μπακογιάννη) και το ΠΑΣΟΚ (Γ. Κουτσούκος) επέκριναν σφοδρότατα την κ. Κωνσταντοπούλου για τους χειρισμούς και τις επιλογές της. Εν μέσω οξύτατων φραστικών επεισοδίων των προαναφερθέντων, η θυελλώδης συζήτηση άγγιξε και το ευρύτερο ζήτημα του αν μπορεί το Κοινοβούλιο να λειτουργεί και να λαμβάνει αποφάσεις με προφυλακισμένους βουλευτές.

«Εκβιασμό της Δικαιοσύνης», «ασύστολη παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών» και προσπάθεια μέσω της θεσμικής της ιδιότητας να «διοχετεύσει τις απόψεις του κόμματός της», κατήγγειλε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Είστε απρεπής και αλαζονική. Σας αποδοκίμασαν όλα τα κόμματα πλην της Χ.Α. Πείτε μας: Πότε θα φέρετε την παράταση του Μνημονίου;» Η κυρία Κωνσταντοπούλου αντέδρασε: «Αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει παράταση του Μνημονίου. Μην αγωνιάτε». «Και πώς θα αποφασίσει η ΕΚΤ να αποκαταστήσει την ομαλή σχέση; Δεν θα γλιτώσετε την αλήθεια και τη συζήτηση. Το πραγματικό θέμα είναι ότι φοβάστε τους βουλευτές σας», ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Νωρίτερα, σε εξίσου υψηλούς τόνους ο κ. Μεϊμαράκης αποδοκίμαζε τους χειρισμούς της διαδόχου του: «Αποδεχθήκατε πλήρως το Μνημόνιο και όλα. Και τώρα θέλετε να επιβάλετε τους τρόπους σας στο Κοινοβούλιο. Κλείστε το και αυτό». Σημειώνεται ότι η σύγκρουση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Κωνσταντοπούλου είχε και παράπλευρες «αποκαλύψεις»: Ο πρώτος ανέφερε ότι δεν είχε, ως εκπρόσωπος της Ν.Δ., ενημερωθεί εγκαίρως για την ημέρα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η δεύτερη ότι ο κ. Μητσοτάκης της είχε πει πως αν ήταν ο κ. Δ. Αβραμόπουλος υποψήφιος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα στην ψηφοφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή