Υπέρ της παράτασης το Βερολίνο

Υπέρ της παράτασης το Βερολίνο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γερμανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία το αίτημα της Ελλάδας για τετράμηνη παράταση του προγράμματος, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς, που ψήφιζε μέχρι σήμερα εναντίον, θα υπερψηφίσει.

Υπέρ της παράτασης τάχθηκε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του CDU, προειδοποίησε όμως ότι «η προσπάθεια δεν έχει ακόμη τελειώσει». Σύμφωνα με βουλευτές του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, η κ. Μέρκελ φέρεται να είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται σιγά σιγά την πραγματικότητα, αλλά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν». Από ορισμένες πλευρές, εξάλλου, εκφράζονται αμφιβολίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Κορυφαία πηγή της γερμανικής κυβέρνησης επικαλείται την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η Γερμανία συμφωνεί απολύτως» σημειώνει στην «Κ» η συγκεκριμένη πηγή, κάνοντας αναφορά στα εργασιακά, στον ΦΠΑ, στην «προ πολλού συμφωνηθείσα» μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. «Οι συνομιλίες τους ερχόμενους μήνες θα είναι δύσκολες» προσθέτει.

Σύμφωνα με το αίτημα του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, το γερμανικό Κοινοβούλιο θα δώσει την έγκρισή του την Παρασκευή. Στο αίτημα δεν αποφεύγεται η χρήση του όρου 2ο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και αναφέρεται πως στόχοι της παράτασης είναι:

• Το κανονικό κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος.

• Να δοθεί χρόνος για πιθανές συμφωνίες στο τέλος αυτού του προγράμματος.

• Το κλείσιμο της αξιολόγησης «θα γίνει στη βάση των όρων της τρέχουσας συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί η ευελιξία, που είναι εγγενής στο ίδιο το πρόγραμμα. Η Ελλάδα και οι τρεις θεσμοί (μέχρι σήμερα γνωστοί ως τρόικα) θα πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως εργασίες για την επιτυχή ολοκλήρωσή του».

• Τα μέτρα μεταρρυθμίσεων που προτείνονται θα πρέπει να έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας και συμφωνίας έως το τέλος Απριλίου 2015.

• Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Βουλής και μετά την επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος.

• Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ανταποκριθεί πλήρως και έγκαιρα στις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της.

• Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να δημιουργήσει «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα» για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα συνυπολογισθούν οι ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν λόγω των εκλογών.

• Η Ελλάδα δεν θα λάβει μονομερή μέτρα ακύρωσης ήδη υφιστάμενων μεταρρυθμίσεων.

• Τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης ξαναγυρίζουν στο EFSF και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μόνο έπειτα από άδεια της ευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών στην ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή