Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση μετά τις (παλαιότερες) αιτιάσεις των πιστωτών της χώρας για παρεμβάσεις το έργο της. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, στην επιστολή του προς τον προέδρο του Eurogroup δεσμεύεται για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας και στον τρόπο διορισμού του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στην ενίσχυση της ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ακόμα και μέσω περαιτέρω νομοθεσίας με στόχο να μην υπάρχουν παρεμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η τρόικα είχε ζητήσει αλλαγές στη ΓΓΔΕ, κάνοντας λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις. Στο κείμενο των μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα εκσυγχρονίσει τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση επωφελούμενη της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας. Από αυτήν την άποψη, η Ελλάδα θα:

• Ενισχύσει τη διαφάνεια και διεθνή εμβέλεια της διαδικασίας με την οποία διορίζεται, παρακολουθούνται οι επιδόσεις, και αντικαθίσταται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

• Ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων -εάν είναι απαραίτητο μέσω περαιτέρω νομοθεσίας- από όλων των ειδών τις παρεμβάσεις (πολιτικές ή άλλες), εγγυώμενη ταυτόχρονα την πλήρη ευθύνη και διαφάνεια των δραστηριοτήτων της. Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση και η ΓΓΔΕ θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.

• Επανδρώσει επαρκώς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τη ΓΓΔΕ και ιδιαίτερα τις μονάδες υψηλού πλούτου και μεγάλων οφειλετών της διοίκησης εσόδων και θα διασφαλίσει πως διαθέτει ισχυρές ερευνητικές και διωκτικές εξουσίες, και πόρους που θα βασίζονται στις δυνατότητες του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να στοχεύονται αποτελεσματικά η φορολογική απάτη και οι φορολογικές οφειλές των κοινωνικών ομάδων υψηλών εισοδημάτων. Θα εξετάσει το πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

• Αυξήσει τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους βάσει των κινδύνων, και τις δυνατότητες είσπραξης, επιδιώκοντας παράλληλα να ενσωματώσει τις λειτουργίες της είσπραξης φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση.

• Διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, βάζοντας τέλος στη φορολογική αμνηστία.

• Μετατρέψει την καταπολέμηση της διαφθοράς σε εθνική προτεραιότητα.

• Εργαστεί προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι εύποροι, θα συνεισφέρουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες, που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή