«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες»

«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι αθώος. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες». Με τις επτά αυτές λέξεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε στο βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του και επί πέντε λεπτά του απήγγειλε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Βασιλοπούλου-Δημητρίου.

Ο πρώην υπουργός άκουσε όρθιος έχοντας αμφίπλευρα τους συνηγόρους υπεράσπισής του     -Π. Βασιλακόπουλο, Βασ. Δημακόπουλο και Π. Κουρελέα- το μακροσκελέστατο κατηγορητήριο με το οποίο του αποδίδονται τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, καθώς φέρεται ότι όντας υπουργός αφαίρεσε τα ονόματα συγγενικών του προσώπων και συγκεκριμένα των Συμεών Σικιαρίδη, Ανδρέα Ρωσσώνη και Ελένης Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκάρντ. Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος τον ευχαρίστησε και του ζήτησε να καθίσει. «Καθίστε και θα ήθελα να αισθάνεστε άνετα», του είπε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε διά των συνηγόρων του ότι δεν επιθυμεί να φωτογραφηθεί. «Απαγορεύεται η μαγνητοσκόπηση και η τηλεοπτική μετάδοση της δίκης», είπε ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τη φωτογράφιση. «Αν κανείς είναι πρόσωπο της επικαιρότητας είναι λογικό, αρκεί να μη θίγεται η τιμή και η υπόληψή του», επεσήμανε ο πρόεδρος και ο κ. Παπακωνσταντίνου υπέστη για λίγα λεπτά τα φωτογραφικά φλας.

Με ταχείς ρυθμούς

Η διαδικασία κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα ήταν ταχύτατη, καθώς ο κ. Πάσσος πότε με τις ρητές τοποθετήσεις του σε αυστηρό τόνο (σ.σ. όπως στην περίπτωση της απόφασης για απογευματινές συνεδριάσεις του δικαστηρίου) και πότε κάνοντας χιούμορ επέβαλε τους δικούς του ρυθμούς στην εξέλιξη της δίκης, η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα. Κατά την πρώτη συνεδρίαση εξετάστηκαν τρεις μάρτυρες, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις εισέπραξαν τα «βέλη» της έδρας λόγω ασάφειας στα λεγόμενά τους, ενώ κλήθηκαν άλλοι πέντε νέοι μάρτυρες με πρόταση της εισαγγελέα. Πρόκειται για τους τρεις πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη, Ιω. Καπελέρη και Στ. Στασινόπουλο, ενώ θα εξεταστούν και ο πρώην γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, Η. Πλασκοβίτης και ο πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Αν. Μπάνος. Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε την πρόθεσή του να ζητήσει την κλήτευση ενός ακόμη μάρτυρα, ωστόσο δεν τον γνωστοποίησε καθώς όπως είπε «δεν τον έχει ενημερώσει ακόμα». Επίσης οι συνήγοροι υπεράσπισής του ζήτησαν την κλήτευση του νυν υπουργού Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη με την ιδιότητα του πρώην επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, καθώς και του προέδρου του ΝΣΚ Φωκίωνος Γεωργακόπουλου. Η εισαγγελέας ήταν απορριπτική, ωστόσο η έδρα επιφυλάχθηκε.

Καταιγισμό ερωτήσεων, σε επικριτικό ενίοτε ύφος, δέχθηκε η πρώην γενική διευθύντρια του γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου, κ. Χρυσή Χατζή, που ήταν το πρόσωπο που παρέλαβε τον φάκελο με τη λίστα Λαγκάρντ από τον υπάλληλο της γαλλικής πρεσβείας. Ωστόσο οι ασαφείς σε κάποιες περιπτώσεις απαντήσεις της για το πρόσωπο στο οποίο παρέδωσε ο υπουργός τα στοιχεία προς φύλαξη προκάλεσαν επικριτικά σχόλια από έδρας. «Ξέρετε πολλά. Πολύ περισσότερα από όσα λέτε», της είπε ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελέας σχολίασε ότι είναι περίεργο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «έδωσε προφορική εντολή ελέγχου στο ΣΔΟΕ, στο πόδι, στο κουβεντιαστό…».

Κατάθεση έδωσαν επίσης ο διευθυντής του Κέντρου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου Δημ. Μασίνας και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Παν. Μαντούβαλος αναφορικά με τους ελέγχους στους λογαριασμούς των συγγενικών προσώπων του κ. Παπακωνσταντίνου.

Δηλώσεις συνηγόρων

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της διαδικασίας δήλωσε ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης κ. Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας την πεποίθησή του ότι «όλα τα ελαττώματα της κατηγορίας θα θεραπευθούν». «Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αθώος. Οι κατηγορίες δεν συνάδουν με το ήθος του και με τις προσπάθειες που έκανε να σώσει τη χώρα», συμπλήρωσε ο έτερος συνήγορος κ. Δημακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή