Οι πρώτοι τουρίστες έρχονται, ανάγκη για θερινό ωράριο

Οι πρώτοι τουρίστες έρχονται, ανάγκη για θερινό ωράριο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έγκαιρη εφαρμογή του θερινού ωραρίου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους πέρυσι την άνοιξη, ο σωστός προγραμματισμός, η κινητοποίηση των υπηρεσιών, είχε ως αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία τους, χωρίς γκρίνιες, καθυστερήσεις και κλειστά μουσεία στις τρεις το μεσημέρι, πάνω που άρχιζαν να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες. Σημειώθηκε, επίσης, αύξηση -και σημαντική- στον αριθμό των επισκεπτών αλλά και των εσόδων τα οποία έχει ανάγκη το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Οι κατάλογοι της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τον Ιανουάριο ώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ενθαρρυντικοί για την κίνηση σε 38 χώρους, όπου σημειώθηκε κατά 23,55% αύξηση του κοινού, με 8.947.790 επισκέπτες τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 έναντι των 7.242.322 του 2013. Την ίδια περίοδο, οι εισπράξεις παρουσίαζαν αύξηση κατά 16,73%, που υπολογίζεται στα 5.672.952 ευρώ.

Το μέτρο της διεύρυνσης του ωραρίου, που ξεκίνησε από 33 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία πρόπερσι και πέρυσι, επρόκειτο να επεκταθεί σε 46 το φετινό καλοκαίρι. Μόνο που η τουριστική περίοδος, φέτος, ξεκινά νωρίτερα από άλλες χρονιές. Το Πάσχα των Καθολικών, στις 5 Απριλίου, αναμένεται να φέρει στην Αθήνα τους πρώτους τουρίστες της άνοιξης και επιβάλλει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των υπαλλήλων φύλαξης, ώστε να ξεκινήσει σωστά από την 1η Απριλίου το θερινό ωράριο με διπλή βάρδια.

Οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού πρέπει να δρομολογηθούν, να έχουν εξασφαλιστεί πάνω απ’ όλα τα σχετικά κονδύλια, ώστε να λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ χωρίς προβλήματα. Η επιλογή των 33 αρχικά χώρων που είναι πρώτοι σε επισκεψιμότητα έκανε καλό, όμως ο κατάλογος πρέπει να συμπεριλάβει κι άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ειδικά στην περιφέρεια, που παραμένει φτωχός συγγενής. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, κάποια μικρά μουσεία κλειστά στις απομακρυσμένες περιοχές και σε άλλα κάποιες αίθουσες να ανοιγοκλείνουν δεν τιμούν κανέναν. Από την 1η Απριλίου μάς χωρίζουν 34 ημέρες. Μικρό διάστημα για να γίνουν πολλά στα μουσεία, τα πωλητήρια, τα προϊόντα και κυρίως το ωράριο των μουσείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή