Τρία χρόνια επιτυχημένων δράσεων για τον συνάνθρωπο

Τρία χρόνια επιτυχημένων δράσεων για τον συνάνθρωπο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ακόμα και όταν δεν πουλάω περιοδικό, χαίρομαι μόνον από τις καλημέρες που εισπράττω» λέει στο ντοκιμαντέρ «Εδώ έξω», που καταγράφει τα αποτελέσματα ορισμένων από τις 220 δωρεές από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ο Αλέξανδρος Καϊάφας, πωλητής της «Σχεδίας», περιοδικού του δρόμου. «Βλέπουμε μεγάλη αύξηση στο αίσθημα κοινωνικής προσφοράς που υπάρχει στην Ελλάδα» συμπληρώνει ο κ. Αλέξανδρος Θεoδωρίδης από το «Μπορούμε», που εξασφαλίζει καθημερινά 3.000 μερίδες στους έχοντες ανάγκη μέσω της εξοικονόμησης τροφής. Οι παραπάνω δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε πριν από τρία χρόνια το Ιδρυμα, όταν αποφάσισε να δωρίσει τμηματικά 100 εκατ. ευρώ σε δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Οπως αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ, «εδώ έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη από στήριξη, αλλά και πολλοί που είναι πρόθυμοι να συμπαρασταθούν». Συνολικά, 180 οργανισμοί έγιναν δωρεοδόχοι, ενώ το μεγαλύτερο ποσό απορροφήθηκε στην κοινωνική πρόνοια: υποστηρίχθηκαν 152 προγράμματα με 66% του συνολικού ποσού των δωρεών. Εν συνεχεία, επιχορηγήθηκαν η υγεία και ο αθλητισμός (24% και 28 δράσεις), η παιδεία (8% και 26 δράσεις), η Τέχνη και ο πολιτισμός (2% και 12 δράσεις).

Ο αντίκτυπος της προσπάθειας ήταν πολυεπίπεδος, όπως δείχνει έρευνα της μελετητικής εταιρείας Deloitte στο 50% των εγκεκριμένων δωρεών. Συγκεκριμένα, οι τελικοί αποδέκτες των προγραμμάτων ήταν 680.000 άτομα: 190.000 παιδιά και νέοι, 170.000 ενήλικοι και 23.000 οικογένειες. Επιπλέον, μέσω της χρηματοδότησης των δράσεων δημιουργήθηκαν άμεσα ή έμμεσα 3.000 θέσεις εργασίας.

Επισημαίνεται ότι το Ιδρυμα προώθησε έναν μηχανισμό αξιολόγησης αιτήσεων και επιλογής δωρεοδόχων οργανισμών με υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας και αποδεδειγμένο έργο. Το πρόγραμμα, μάλιστα, είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε το 90% των κεφαλαίων να διοχετευθεί στους τελικούς επωφελούμενους, ενώ οι δωρεές λειτουργίας κάλυψαν κατά μέσο όρο το 50% των λειτουργικών εξόδων των οργανισμών, με σκοπό τη δημιουργία κινήτρων για την εξεύρεση επιπλέον κεφαλαίων και την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας. Το 70% των επιλεγμένων οργανισμών απάντησαν ότι η βιωσιμότητά τους εξασφαλίστηκε μέσω της δωρεάς, το 44% θα κινδύνευαν να διακόψουν τη λειτουργία τους ελλείψει υποστήριξης του Ιδρύματος, ενώ το 51% έχουν πλέον κατορθώσει να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της λειτουργίας τους. Οι οργανισμοί βαθμολόγησαν με 7,2 στην κλίμακα του δέκα τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Παράλληλα, πολλαπλάσια ήταν τα οφέλη για την ελληνική οικονομία, καθώς για κάθε δωρεά 100.000 ευρώ τα οφέλη εκτιμήθηκαν σε 126.000.

Επόμενος στόχος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» είναι η «Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων», μια πρωτοβουλία ύψους και πάλι 100 εκατ. για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ «Εδώ Έξω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή