Νέοι, πολιτικώς ορθοί χαρακτήρες στα smartphones

Νέοι, πολιτικώς ορθοί χαρακτήρες στα smartphones

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Γιατί πρέπει ο Αγιος Βασίλης να είναι οπωσδήποτε λευκός; Μέχρι σήμερα, το πληκτρολόγιο emoji (τα γνωστά και αγαπητά σε όλους προσωπάκια και εικονίδια, που αντικαθιστούν εκφράσεις και εκδηλώσεις διάθεσης) του δημοφιλούς «έξυπνου τηλεφώνου» iPhone δεν έδινε άλλη επιλογή στους χρήστες παρά αυτή ενός λευκού Αϊ-Βασίλη.

Ολα άλλαξαν, όμως, χάρη στη φαντασία και την εμμονή στην πολιτική ορθότητα που εμφανίζουν οι σχεδιαστές της εταιρείας του εκλιπόντος Στιβ Τζομπς. Στη νέα εκδοχή του λειτουργικού προγράμματος του iPhone, οι χρήστες αυτών των εικονιδίων θα μπορούν να επιλέξουν μαύρο Αϊ-Βασίλη μεταξύ δεκάδων άλλων επιλογών.

Τα χαριτωμένα προσωπάκια και χεράκια, εκφραστές διάθεσης και συναισθημάτων, θα έχουν εφεξής διάφορα χρώματα για το δέρμα τους. Οι σχεδιαστές εξήγησαν ότι, τη στιγμή που το δημοφιλές τηλέφωνο εξαπλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, δεν είναι πια δυνατόν οι απεικονίσεις του να αφορούν μόνο λευκούς ανθρώπους, αποκλείοντας τεράστια μερίδα πελατών της δαπανηρής συσκευής.

Η αλλαγή των εικονιδίων αναμενόταν ήδη να γίνει από τον Νοέμβριο, όταν το ειδικευμένο εργαστήριο της Apple είχε ανακοινώσει τη χρήση «χρωμοπαλέτας» για το δέρμα των προσώπων. Την αλλαγή αυτή επέβαλε το διεθνές κονσόρτιουμ Unicode, αρμόδιο για τους διεθνείς κανόνες κειμένου και χαρακτήρων. Οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού και ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι Google, Apple, Microsoft και IBM, τηρούν τους κανόνες αυτούς, που εγγυώνται τη συμβατότητα στοιχείων και εικόνων μεταξύ συσκευών διαφορετικής κατασκευής. Η «χρωμοπαλέτα» για το χρώμα προσώπων βασίσθηκε στη διεθνώς αναγνωρισμένη χρωματική κλίμακα Φιτσπάτρικ.

Μέχρι σήμερα, τα μόνα μη λευκά πρόσωπα των emoji ήταν τρεις χαρακτήρες: άνδρας με σκούφο Κοζάκου, άνδρας με σκούρο δέρμα και τουρμπάνι και άνδρας με παραδοσιακό κινεζικό καπέλο, τα μάτια του οποίου ήταν εμφανώς σχιστά. Στη νεά εκδοχή, ο Κινέζος θα έχει μάτια κανονικού σχήματος.

Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνονται ζευγάρια ίδιου φύλου με παιδιά, όπως οικογένειες με δύο πατέρες ή δύο μητέρες. Τα νέα εικονίδια βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των δοκιμών, ενώ αναμένεται να διατεθούν στο κοινό εντός των προσεχών μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή