Πιεστικές οι ταμειακές ανάγκες, ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα

Πιεστικές οι ταμειακές ανάγκες, ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «αέρα» βρίσκεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας, με τις ταμειακές ανάγκες να είναι πιεστικές και τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο για να τις καλύψει ασφυκτικό. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε χθες ότι το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού «δεν αγγίχτηκε» στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αναδεικνύοντας τη σημασία του προβλήματος. Και την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι χωρίς την ολοκλήρωση του ελέγχου η Ευρωζώνη δεν προτίθεται να εκταμιεύσει δόσεις προς την Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία καλλιεργείται κλίμα για νέο –τρίτο κατά σειρά– Μνημόνιο από τον Ιούλιο, με πρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 20 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο του Alpha πως «νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου», αλλά πρόσθεσε ότι «σ’ αυτό που θα έχουμε πρόβλημα και είναι δεδομένο ότι θα έχουμε πρόβλημα είναι στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τώρα και της ΕΚΤ τον Ιούλιο». Μιλώντας στο Bloomberg υποστήριξε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα στο ΔΝΤ για τις αποπληρωμές του Μαρτίου, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Πρόσθεσε, δε, ότι «από σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκινάμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτού του ζητήματος» για να βρεθεί λύση, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα, σημειώνοντας πως «δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να “πνιγούμε” για ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης εμφανίστηκε περισσότερο καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί με ασφαλές και ομαλό τρόπο.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι επιτακτικό, καθώς αν δεν βρεθεί κάποια λύση, τότε στα μέσα Μαρτίου υπάρχει «τρύπα» 4 δισ. ευρώ. Συνολικά, τον Μάρτιο υπάρχουν υποχρεώσεις ύψους 7,27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν σε λήξεις εντόκων γραμματίων, τα οποία θεωρητικά θα αναχρηματοδοτηθούν με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Το πρώτο έντοκο γραμμάτιο (1,6 δισ. ευρώ) λήγει στις 6 Μαρτίου και αναμένεται να επιβεβαιωθεί ότι θα αναχρηματοδοτηθεί με νέο γραμμάτιο.

Στις 3 του μηνός το Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει 79 εκατ. ευρώ σε ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI, ενώ στις 6 Μαρτίου είναι και η πρώτη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 310 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι αποπληρωμές προς το ΔΝΤ του Μαρτίου ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ και στο ποσό αυτό αναφέρθηκε χθες ο κ. Βαρουφάκης. Να σημειωθεί ότι οι υποχρεώσεις από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο ανέρχονται σε 4,33 δισ. ευρώ.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι «δεν θα δοθεί ούτε ένα ευρώ, πριν η Ελλάδα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της». Και συμπλήρωσε ότι «αν εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τότε θα μπορέσουν να λάβουν τις δόσεις που απομένουν», οι οποίες ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ από τις δόσεις του προγράμματος και 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων. Το τελευταίο ποσό, η Αθήνα ζητάει να χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ, αλλά δεν το δέχεται η ΕΚΤ, όπως δεν δέχεται και την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ που έχει αιτηθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε μάλιστα ότι «δεν συμφωνήσαμε σε καμιά περίπτωση σε νέες καταβολές, αλλά δώσαμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διάθεση για στήριξη της Ελλάδας στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Και επέμεινε ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, με την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του τετραμήνου.

Να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας δήλωσε χθες ότι οι ανάγκες του κράτους μετά τον Ιούνιο ανέρχονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ και η χρονιά κλείνει με περίπου 22 δισ. ευρώ ανάγκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή