Δοκιμάζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Δοκιμάζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήθηκε χθες να εκτονωθεί η ένταση που έχει συσσωρευθεί στο εσωτερικό του κόμματος για τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τους εταίρους και δανειστές, ενόψει, μάλιστα, της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας και της σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο.

Η συνεδρίαση ανέδειξε ρωγμές στην Κ.Ο. καθώς, στην άτυπη ψηφοφορία που διεξήχθη, η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά τουλάχιστον πέντε βουλευτές δήλωσαν «κατά» και πολλοί περισσότεροι «λευκό». Σύμφωνα με πληροφορίες, «κατά» ψήφισαν οι Στάθης Λεουτσάκος, Ελένη Σωτηρίου, Κώστας Δελημήτρος, Ιωάννα Γαϊτάνη και Δημήτρης Κοδέλλας, ενώ στα «λευκά» συμπεριλαμβάνονται οι ψήφοι των υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη.

Δεκάδες είναι οι βουλευτές που προέβησαν σε κριτική και έκαναν λόγο για υποχώρηση και συμβιβασμό.

Ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις δεσμεύσεις που υπονοούνται στο κείμενο, καθώς θεωρεί ότι η διατύπωση που έχει υιοθετηθεί δίνει τη δυνατότητα στους συνομιλητές της κυβέρνησης να συνεχίσουν να την πιέζουν για να πάρουν αυτά που θέλουν. «Υπάρχουν στην επιστολή σημεία που δεν θυμίζουν τη δική μας γλώσσα, θυμίζουν τη γλώσσα των δανειστών», ανέφερε. Ενστάσεις για «γκρίζες ζώνες και ασάφειες» στο κείμενο της συμφωνίας διατύπωσε και ο κ. Λεουτσάκος, ο οποίος ζήτησε ένα σαφές σχέδιο για το επόμενο διάστημα, ώστε η κυβέρνηση να καταφέρει να ανατρέψει τους αρνητικούς συσχετισμούς. Τις ενστάσεις του για τη συνάφεια των όσων συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ο κ. Κ. Λαπαβίτσας, ο οποίος επιμένει ότι, εφόσον το χάσμα παραμείνει, θα πρέπει να ερωτηθούν οι πολίτες.

Θέμα όχι απλώς ακύρωσης των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης και μη δυνατότητας υλοποίησής τους, αλλά και παραβίασης της συνεδριακής απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ, που όριζε της ακύρωση των Μνημονίων ως πρώτο βήμα της κυβέρνησης, ετέθη από την πιο αριστερή πτέρυγα του κόμματος, με εκφραστές βουλευτές όπως η κ. Γαϊτάνη.

Την υπεράσπιση των κυβερνητικών χειρισμών ανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία δίνει κάθε δυνατότητα για εφαρμογή του προγράμματος.

Το δίλημμα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε προς τους βουλευτές του ξεκάθαρο το δίλημμα: «Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπάρχει κάποιος που θα την καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ, σήμερα», είπε. Η δήλωσή του αυτή αφορά και τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης θα έρθει στη Βουλή. Δεδομένης της έντονης κριτικής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη κυβέρνηση για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, η εκδοχή αυτή απορρίπτεται. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. μπήκε στη συζήτηση το ενδεχόμενο να αναζητηθεί φόρμουλα για να μην έρθει καθόλου στη Βουλή η συμφωνία παράτασης. Σχετικά επιχειρηματολόγησαν η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο κ. Αλ. Μητρόπουλος. Ωστόσο, βουλευτές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εμφανίσθηκαν να απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που η συμφωνία έκλεισε, ανεξαρτήτως του περιεχομένου της θα πρέπει να έρθει στη Βουλή και εκεί να καταγραφεί ποιος θα την ψηφίσει και ποιος όχι.

Στον απόηχο των αμφισβητήσεων που διατυπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, η «Πλατφόρμα 2010» εξέφρασε με χθεσινή ανακοίνωσή της την υποστήριξη στους χειρισμούς και στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή