Σόιμπλε: Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που χάθηκε

Σόιμπλε: Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που χάθηκε

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σημείο αφετηρίας» χαρακτήρισε η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «μένουν ακόμη να γίνουν πολλά». Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που χάθηκε το τελευταίο διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μ. Γέγκερ υποστήριξε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες έχει χαθεί πολύ η εμπιστοσύνη. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να την ανακτήσει βήμα-βήμα. Και o μοναδικός δρόμος να κερδίσει ξανά εμπιστοσύνη είναι να τηρήσει αυτά που έχει συμφωνήσει τις τελευταίες ημέρες με τους δανειστές». Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του δήλωσε, μάλιστα, ότι το ζήτημα που τίθεται τώρα είναι να διαπιστωθεί «αν μπορούμε να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή όχι».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γέγκερ υποστήριξε ότι δεν είναι καθόλου χρήσιμο «να στέλνονται αντίθετα μηνύματα». Και ανέφερε ως παράδειγμα πληροφορίες από την Αθήνα που κάνουν λόγο είτε για περικοπή είτε για ελάφρυνση του χρέους, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μόλις δεσμευθεί στη συμφωνία παράτασης να αποπληρώσει τα χρέη της στους δανειστές και τέτοιες δηλώσεις είναι «άτοπες και μη κατανοητές».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε χθες ότι η απόφαση που έλαβε η Ελλάδα δεν ήταν εύκολη για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε πει στους πολίτες της στον προεκλογικό αγώνα κάτι και μετά κάτι εντελώς διαφορετικό». Πρόσθεσε, δε, ότι «τώρα έχουν περισσότερο χρόνο για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Δεν υπάρχουν νέοι όροι στο πρόγραμμα –αυτό έγινε αντιληπτό στην κοινή γνώμη με εν μέρει λανθασμένο τρόπο–, αλλά έχουν περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσουν τους όρους του προγράμματος που θα έπρεπε να είχαν εκπληρώσει ουσιαστικά έως το τέλος του προηγούμενου έτους».

Τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Σόιμπλε, τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία της Τρίτης για παράταση του προγράμματος θα υπερψηφιστεί από τη γερμανική Βουλή, καθώς αρκετοί βουλευτές αντιδρούν έντονα.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε: «Ποτέ δεν είπα ότι οι εκλογές είναι ουδέτερο συμβάν, αλλά ότι δεν αλλάζουν τις συνθήκες. Σέβομαι τα αποτελέσματα της λαϊκής έκφρασης, αλλά η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει τις συνθήκες. Τώρα έχει εκλογές η Εσθονία, τον Απρίλιο η Φινλανδία. Επειτα από κάθε εκλογική διαδικασία θα αλλάζουμε συνθήκες; Θα σκοτώσουμε την Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να σεβαστούμε τη λογική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή