Μέτρα «απότομης» προσγείωσης

Μέτρα «απότομης» προσγείωσης

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η προσαρμογή στην πραγματικότητα για την κυβέρνηση, η οποία καλείται στο προσεχές τετράμηνο να εφαρμόσει μέτρα τα οποία βρίσκονταν εκτός της προεκλογικής ατζέντας.

Αναπροσαρμογή συντελεστών ΦΠΑ, σταδιακή εφαρμογή του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, τροποποίηση επί τα χείρω της ρύθμισης των 100 δόσεων, μείωση των ορίων για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς και περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων είναι μερικά από τα μέτρα που την «προσγειώνουν» απότομα.

Πάντως, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εξετάσει και σε κάθε περίπτωση δεν έχει οριστικοποιήσει το πώς θα γίνουν οι αλλαγές για τις οποίες δεσμεύθηκε απέναντι στους εταίρους μας.

Την ίδια στιγμή, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των μελών της κυβέρνησης στα ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι πολλές και γι’ αυτό τον λόγο θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστον δύο-τριών εβδομάδων μέχρι να σχηματιστεί μια καλύτερη εικόνα για τα πράγματα. Ειδικότερα:

• Εξορθολογισμός ΦΠΑ. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση παρά μόνον αποσπασματικές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, που ενδεχομένως να δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real Fm) ανέφερε ότι «κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ, που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο ούτε τα βιβλία ούτε τον Τύπο, ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε». Αργότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους απάντησε ότι «δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Αν όμως χρειαστεί να τον αυξήσουμε σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε». Αλλος υπουργός της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, ενώ ένας τρίτος υπουργός αποκάλυψε ότι «συζητήθηκε στην Κυβερνητική το θέμα του ΦΠΑ. Είπαμε το γνωστό ανέκδοτο για αύξηση συντελεστή σε Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα κοσμοπολίτικα νησιά. Είναι πιθανό να γίνει. Για μένα μακάρι να γίνει αυτό».

Σημειώνεται ότι στο κείμενο του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη αναφέρονται τα εξής: «Η πολιτική ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές, οι οποίοι θα εξομαλυνθούν με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

• Ληξιπρόθεσμα χρέη. Η δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προβλέπει τη βελτίωση, σε συνεργασία με τους θεσμούς, της νομοθεσίας για τις ρυθμίσεις αποπληρωμής φόρων και εισφορών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να αλλάξει τις ρυθμίσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει διαχωρισμός και άλλη αντιμετώπιση μεταξύ αυτών που έχουν χρεοκοπήσει και δεν πληρώνουν, ενώ διαθέτουν τα σχετικά ποσά, και σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Αν και αρχικά το νομοσχέδιο ήταν να κατατεθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, πλέον και όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, «οι ανακοινώσεις μας γι’ αυτό το ζήτημα θα ακολουθήσουν έπειτα από 1-2 εβδομάδες». Ωστόσο, οι 100 δόσεις θα γίνουν, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις». Πάντως, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, διέρρευσε ότι συζητήθηκε να δοθεί μπόνους σε όσους πληρώνουν κανονικά τους φόρους προκειμένου να μην αισθανθούν αδικημένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό, να έχουν έκπτωση 10% στον τελικό φόρο. Το σχέδιο νόμου –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– θα είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα.

• Αφορολόγητο όριο. Σταδιακά –όπως όλα δείχνουν– θα γίνει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ. Αν και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, στην ομιλία της στις προγραμματικές δηλώσεις, είχε τονίσει ότι το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στις 12.000 ευρώ και θα αφορά τα εισοδήματα του 2015, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών έβαλε «φρένο» στις εξαγγελίες, βάζοντας στο παιχνίδι και τους θεσμούς. Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Η φοροαπαλλαγή θα αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, το πότε ακριβώς θα φτάσουμε στις 12.000 θα μου επιτρέψετε να το αποφασίσουμε όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα για το πώς προχωράει η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο. Ο ρυθμός με τον οποίο θα πλησιάσουμε το αφορολόγητο θα αποφασιστεί σε συνδυασμό με τον συνολικό προγραμματισμό των δημοσιονομικών και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή