Διευκολύνσεις Κύπρου στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό

Διευκολύνσεις Κύπρου στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία για τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Λεμεσό υπέγραψαν, χθες στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Nίκος Αναστασιάδης και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η συμφωνία, όπως δήλωσε ο κ. Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, αφορά ρωσικά σκάφη που συμμετέχουν στις διεθνείς προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διεθνούς πειρατείας. Είναι η πρώτη φορά που χώρα-μέλος της Ε.Ε. παραχωρεί τέτοιου είδους διευκολύνσεις στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, ενώ ανάλογη συμφωνία συνεργασίας των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών και παραχώρησης διευκολύνσεων στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό, δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν δεν παρέλειψε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, όπως τόνισε, για τη στάση της Κύπρου αναφορικά με τις κυρώσεις της Ε.Ε. Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η Κύπρος είχε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι θα εργαστεί, ώστε να αποκατασταθεί η στρατηγική συνεργασία Μόσχας-Βρυξελλών. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Πούτιν επανέλαβε την προσήλωση της Ρωσίας σε θέσεις αρχών για μια συνολική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον κ. Αναστασιάδη να εκφράζει, με τη σειρά του, την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνολικά, χθες υπογράφηκαν έντεκα συμφωνίες, οι οκτώ από τις οποίες από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, στην εξοχική κατοικία του κ. Πούτιν, κοντά στη Μόσχα.

Οι συμφωνίες αφορούν:

• Κοινό πρόγραμμα δράσης των δύο κρατών για την περίοδο 2015-2017. Το πλέον σημαντικό είναι ότι σε αυτό το πρόγραμμα καταγράφεται η θέση της κυβέρνησης της Ρωσίας στο Κυπριακό.

• Επικαιροποίηση της στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας, που προέβλεπε συμφωνία που έχει υπογραφεί το 1996.

• Την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συναφή εκπαίδευση στελεχών.

• Συνεργασία κατά παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

• Μνημόνιο συνεργασίας των δύο υπουργείων Αμυνας στον ναυτικό τομέα.

• Συνεργασία των δύο υπουργείων Παιδείας σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.

• Πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας σε θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας, πολιτισμού και τουρισμού.

• Συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και επιστήμης, μεταξύ ερευνητικών κέντρων των δύο χωρών.

• Μνημόνιο συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

• Μνημόνιο προώθησης επενδύσεων μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) και του αντίστοιχου ρωσικού οργανισμού.

• Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή