Ουραγοί στις ψηφιακές δεξιότητες

Ουραγοί στις ψηφιακές δεξιότητες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο τα Ελληνόπουλα είναι προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας; Εχουν τις απαραίτητες δεξιότητες; Γνωρίζουν ποια επαγγέλματα βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των νέων τεχνολογιών;

Ειδικότερα, σύμφωνα με το βρετανικό ίδρυμα Skills Framework for the Information Age, υπάρχουν 86 διαφορετικές επαγγελματικές δεξιότητες που σχετίζονται με την Πληροφορική. Αυτές αντιστοιχούν σε 290 διαφορετικές ειδικότητες, εάν φτάσουμε σε απόλυτη εξειδίκευση. «Η διείσδυση της Πληροφορικής στην πλειονότητα των επαγγελμάτων είναι πολύ μεγάλη. Γιατροί, μηχανικοί, λογιστές, γραφίστες, φωτογράφοι, καλλιτέχνες, άνθρωποι σχεδόν από κάθε επάγγελμα χρησιμοποιούν καθημερινά την Πληροφορική ως εργαλείο της δουλειάς τους» ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής, Βύρων Νικολαΐδης. «Και οι γκουρού λένε δεν έχουν ακόμη δει τίποτα» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Για παράδειγμα, το πρώτο επάγγελμα που θα πληγεί από την ανάπτυξη των τρισδιάστατων εκτυπωτών είναι οι οδοντοτεχνίτες».

Ομως, μεγάλη απόσταση χωρίζει τους επαγγελματίες της Πληροφορικής από τις ανάγκες της ραγδαία αναπτυσσόμενης αγοράς, καθώς η Ελλάδα στον τομέα αυτό είναι ουραγός. Συγκεκριμένα, σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος, στην 26η θέση μεταξύ των 28 χωρών. Ξεπερνά μόνο τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. «Σε λίγα χρόνια θα μαθαίνουμε Πληροφορική, όπως μαθαίνουμε ανάγνωση και γραφή. Πολλά στελέχη διεθνώς προειδοποιούν ότι στο άμεσο μέλλον όσοι δεν γνωρίζουν κώδικα θα θεωρούνται αναλφάβητοι, αφού οι γνώσεις αυτές θα αποτελούν τον πυρήνα όλων των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού» σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Παρ’ όλα αυτά, στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα η Πληροφορική αντιμετωπίζεται διεκπεραιωτικά, με βιβλία που δεν έxoυν εκσυγχρονισθεί».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας οι νέοι να εξοικειωθούν με τις βασικές γνώσεις προγραμματισμού, που θα υλοποιήσει το Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής με τη στήριξη της Microsoft Ελλάς, δημιουργήθηκε το παιχνίδι Getcoding. Οι συμμετέχοντες στο παιχνίδι μπορούν να μάθουν εύκολα και γρήγορα βασικές έννοιες όπως οι επαναλήψεις, οι υποθέσεις, οι ερωτήσεις και τα διαγράμματα ροής, ενώ αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η λογική, η δημιουργικότητα, καθώς και η αλγοριθμική σκέψη. «Επενδύοντας στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία, μπορούμε να γίνουμε από ουραγοί πρωτοπόροι» τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή