Αυστηρή προειδοποίηση από Σόιμπλε

Αυστηρή προειδοποίηση από Σόιμπλε

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα ανακληθεί η παράταση του προγράμματος, προειδοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του κ. Γιάνη Βαρουφάκη σχετικά με τις δηλώσεις του περί αθέτησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι των διεθνών πιστωτών. Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) εν όψει της σημερινής ψηφοφορίας στην Κάτω Βουλή για την παράταση του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «η παράταση της δανειακής σύμβασης μπορεί να ανακληθεί, εάν η χώρα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Επίσης, σύμφωνα με βουλευτές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, υπογράμμισε ότι ο κ. Βαρουφάκης «θέτει σε δοκιμασία την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων με συνεντεύξεις στις οποίες επαναφέρει τη συζήτηση για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει τα διεθνή της χρέη».

Η Κάτω Βουλή θα εγκρίνει το αίτημα παράτασης, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα της δοκιμαστικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα. Είκοσι δύο βουλευτές από το κόμμα της κ. Μέρκελ καταψήφισαν, τρεις απείχαν, ενώ υπερψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των 311 βουλευτών. Ομόφωνα υπέρ της παράτασης ψήφισαν, εξάλλου, οι βουλευτές του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Η παράταση, πάντως, προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του CDU. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ στην Rheinische Post: «Ο θυμός και η επιφυλακτικότητα στους κόλπους της Ενωσης (CDU/CSU) σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό είναι αλήθεια», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι «μια κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να ασκεί πολιτική με βάση την υπευθυνότητα και όχι τον θυμό». «Η εμπιστοσύνη μου στην ελληνική κυβέρνηση είναι ελάχιστη, η εμπιστοσύνη μου στον Σόιμπλε μέγιστη», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Ενωσης Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (CSU) και ζήτησε βελτίωση της ελληνικής λίστας μεταρρυθμίσεων. Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Οπερμαν από την πλευρά του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Μισέλ Σαπέν

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, είπε πως το Παρίσι θέλει να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει τίποτε αλλάξει στην Ελλάδα με τις τελευταίες εκλογές». Αναφερόμενος, δε, στους επικριτές της πολιτικής της λιτότητας στη Γαλλία, τους κάλεσε να επισκεφθούν την Αθήνα για να αντιληφθούν το πραγματικό περιεχόμενο της λέξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή