Πάρτι ΑΕΙ με απαρτία βανδάλων

Πάρτι ΑΕΙ με απαρτία βανδάλων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαφορά μιας εβδομάδας οι Αρχές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ κατήγγειλαν ότι κάποιοι άγνωστοι –«μπαχαλάκηδες» όπως ονομάζονται– τα έκαναν γυαλιά-καρφιά σε πάρτι που διοργανώθηκαν σε χώρους των δύο σχολών. «Καταστράφηκαν καθίσματα, βρέθηκαν λάστιχα αυτοκινήτων στο αμφιθέατρο, σκίστηκαν οθόνες προβολής μαθημάτων κι έσπασαν τζάμια στους χώρους αυτούς. Καταστράφηκε, επίσης, αποθηκευμένο ιατρικό διαγνωστικό υλικό για παθολογοανατομικές διαγνώσεις από τους φυλασσόμενους χώρους του εργαστηρίου, οι πόρτες των οποίων παραβιάστηκαν και καταστράφηκαν», περιέγραψε ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Ευστράτιος Πατσούρης. Ανάλογες εικόνες μετέφερε, προχθές, ο πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου: «Εσπασαν τις κλειδαριές, κατέστρεψαν ολοσχερώς ένα αμφιθέατρο, όλα τα σχεδιαστήρια». Το «κερασάκι στην τούρτα» του ΑΠΘ είναι ότι κάποιοι συμμετέχοντες στο πάρτι χρησιμοποίησαν τους διαδρόμους ως τουαλέτες (εκτός κι αν συνέβησαν τα ίδια στην Ιατρική Αθηνών, αλλά ο κ. Πατσούρης δεν θέλησε να υπεισέλθει σε τέτοιες λεπτομέρειες)…

Το ξέφραγο αμπέλι των πανεπιστημίων αποτυπώνει την κατάντια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εν έτει 2015, με τα ιδεολογικά κωλύματα της Αριστεράς περί ασύλου και την αβελτηρία των Αρχών –υπουργείου Παιδείας και ΑΕΙ– να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και στα ξένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης οι φοιτητικές ομάδες («αδελφότητες» στις ΗΠΑ, drinking societies στη Βρετανία, με διαφορετικά κριτήρια ένταξης η καθεμιά) διοργανώνουν πάρτι. Ομως, παρότι και στα ξένα ΑΕΙ δεν λείπουν οι ακρότητες, το βέβαιο είναι ότι τα πάρτι διοργανώνονται με βάση κανόνες λειτουργίας και απόδοσης ευθυνών.

Αντίθετα, στα ελληνικά ΑΕΙ οι κανόνες της ασυδοσίας δίνουν τον τόνο:

•Ορισμένοι θησαυρίζουν, καθώς το «μαύρο χρήμα» ρέει με την κατανάλωση ποτών. Ποιος ξέχασε τον 40χρονο φοιτητοπατέρα-αιώνιο φοιτητή σε ΑΕΙ της Αθήνας, ο οποίος επί σχεδόν 15 χρόνια ήταν ο βασικός διοργανωτής των πάρτι του ιδρύματος;

•Κάποιοι παρεισφρέουν στα πάρτι και (υπό την επήρεια του αλκοόλ;) τα κάνουν γυαλιά-καρφιά.

•Ενώ οι Αρχές ενημερώνονται (π.χ. ΕΛ.ΑΣ., ΣΔΟΕ, εισαγγελικές αρχές), ουδείς παρεμβαίνει.

•Παρότι γίνονται ζημιές, ουδείς είναι υπόλογος γι’ αυτές. Ποιος τις πληρώνει;

Το έργο των πανεπιστημίων δεν ακυρώνεται από τα έκτροπα του σαββατόβραδου στα αμφιθέατρα των κεντρικών ΑΕΙ. Ομως, ο βανδάλων τόπος που αφήνουν κάθε τόσο πίσω τους δηλητηριάζει την καθημερινή λειτουργία των ιδρυμάτων. Ωστόσο, η αδυναμία των λογικών να επιβάλουν όρους πειθαρχίας στους «μπαχαλάκηδες» δεν αποκαλύπτει μόνο τη –γνωστή, έτσι κι αλλιώς– βιαιότητα των «μπαχαλάκηδων». Κυρίως, αποδεικνύει ότι η επιχειρηματολογία και οι ενέργειες των λογικών, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, πάσχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή