Αμυγδαλέζα και ιθαγένεια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ελληνοποιήσει 300.000 λαθρομετανάστες», προειδοποίησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης. Οποιος θεωρούσε ότι η παρωχημένη προεκλογική στρατηγική του νόμου και της τάξης καταψηφίστηκε στην τελευταία αναμέτρηση πλανάται πλάνην οικτράν. Η Ν.Δ. επανήλθε χθες με έναν κινδυνολογικό αχταρμά, μπλέκοντας την Αμυγδαλέζα και τους παράτυπους μετανάστες, τους οποίους επιμένει να αποκαλεί «λαθρομετανάστες» με την ιθαγένεια.

Να θυμίσουμε κατ’ αρχάς στον συμπαθή κ. Καραγκούνη ότι οι πρόσφυγες που παρέμεναν μέχρι πρότινος έγκλειστοι στην Αμυγδαλέζα δεν έχουν καταδικαστεί για κάτι και πιθανότατα δικαιούνται άσυλο, επειδή προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. «Οσοι έχουν κατηγορηθεί για ποινικά αδικήματα και τους έχει επιβληθεί δικαστικά η ποινή της απέλασης» παραμένουν στο κέντρο, έγραψε χθες ο συνάδελφος Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Αμυγδαλέζα. Αρα οι γενικεύσεις και εκκλήσεις προς την κυβέρνηση «να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών» υποδηλώνουν άγνοια και ρατσισμό. Χθες μόλις διαβάσαμε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι οι πρόσφυγες πληρώνουν κατά μέσον όρο 6.000 δολάρια σε κάθε λαθρέμπορο για να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν σε κάποιο ασφαλές σημείο της Ευρώπης.

Μπορούσε η Ν.Δ., πριν αρχίσει πάλι τις ξενοφοβικές ανακρίβειες, να ρωτήσει τον απερχόμενο γ.γ. Εσωτερικών, Αγγελο Συρίγο, τι ακριβώς αφορά το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια, που παραμένει εκκρεμές εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής και το οποίο αφορά παιδιά που μεγαλώνουν στη χώρα μας.

Σε πρόσφατο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε στον ΔΣΑ μεταξύ του κ. Συρίγου και του Δημήτρη Χριστόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπροέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το βασικό σημείο τριβής ήταν κατά πόσον η ιθαγένεια θα πρέπει να δίνεται στα παιδιά δεύτερης γενιάς με την ενηλικίωσή τους ή νωρίτερα, όπως υποστήριξε ο δεύτερος, κατά την κρίσιμη περίοδο της νιότης. Η αντιπαράθεση αυτή δεν θα είχε καν βάση συζήτησης, αν δεν είχε ανατραπεί ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο Επικρατείας ο επονομαζόμενος νόμος Ραγκούση, ο 3838, που έδινε την ελληνική ιθαγένεια αυτόματα σε όσα παιδιά μεταναστών είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι γονείς τους είχαν συμπληρώσει μια πενταετία νόμιμης παραμονής στη χώρα. Με τον νόμο Ραγκούση είχαν κατατεθεί 25.000 αιτήσεις, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν κάτω από τις μισές. Εκτοτε ενδέχεται περίπου 100.000 παιδιά μεταναστών να δικαιούνται την ελληνική ιθαγένεια. Είναι παιδιά που απαγγέλλουν τα γνωστά πατριωτικά τραγουδάκια κάθε 25η Μαρτίου και κοιτούν την εικόνα της Παναγίας κάθε μέρα που μπαίνουν στις τάξεις τους. Τους χρωστάμε την ιθαγένεια, έστω ως αποζημίωση για την πολυετή πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί στα ελληνικά σχολεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή