Οι φωτογραφικές περιπλανήσεις του Χρήστου Χρυσόπουλου

Οι φωτογραφικές περιπλανήσεις του Χρήστου Χρυσόπουλου

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επισκέπτομαι το πατρικό μου σπίτι όταν η μητέρα μου λείπει. Νομίζω ότι έτσι μπορώ να καταλάβω καλύτερα το πώς ζει. Γυρίζω στα δωμάτια και κοιτώ προσεκτικά κάθε αντικείμενο που τη συντροφεύει. Αυτά δεν λένε ποτέ ψέματα», γράφει ο συγγραφέας (και εσχάτως φωτογράφος) Χρήστος Χρυσόπουλος με αφορμή την έκθεσή του «Η σιωπή της μητέρας μου» (My mother’s silence) που παρουσιάζεται στο Μουσείο Aλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τι είναι όμως η «Σιωπή της μητέρας μου»;

Οι φωτογραφικές περιπλανήσεις μέσα σε ένα άδειο πατρικό: ο ίδιος δεν μένει πια εκεί, η μητέρα απουσιάζει προσωρινά, ο πατέρας «έφυγε» για πάντα πριν από λίγα χρόνια. Κάπως έτσι, ο συγγραφέας-φωτογράφος αφουγκράζεται ένα στοιχειωμένο παρόν, ένα βουερό παρελθόν και την ίδια στιγμή ατενίζει ένα μέλλον που μοιάζει να σιωπά αλλά που αυτή η σιωπή του προκαλεί τη μεγαλύτερη αναταραχή. Ουσιαστικά, όλοι οι χρόνοι συνυπάρχουν σε έναν μέσα από ένα υποβλητικό μπλε που σκεπάζει τα πάντα. Στην έκθεση, θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά το βίντεο «Πλέκοντας το νήμα του χρόνου» [HD video, 7.20min, 2014], το οποίο συμπληρώνει τη φωτογραφική αφήγηση του έργου και γυρίστηκε από τον Χρήστο Χρυσόπουλο κατά τη διάρκεια εκείνης της ιδιαίτερης επίσκεψής του στο πατρικό σπίτι, τον χειμώνα του 2014. Οπως αναφέρει ο ίδιος: «Κοιτάζοντας εξονυχιστικά την πλέξη, διαπιστώνοντας ότι κάθε χιλιοστό κλωστής δεν είναι ένα κομμάτι ύλης, αλλά ένα κομμάτι χρόνου που εκείνη πέρασε συγκεντρωμένη στη διαδρομή του νήματος. H αποτύπωση του νεκρού χρόνου». Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Εκδόσεων Νεφέλη, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Απριλίου. 

Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, τηλ. 210 3215717.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή