Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, συζητούσε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τρόπους αναβάθμισης του ελληνοτουρκικού διαλόγου και βελτίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από ελληνικά νησιά προκαλώντας εύλογο προβληματισμό σε Ελληνες αξιωματούχους.

Τον κ. Ουράς υποδέχθηκαν στο υπουργείο ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ησυχος, ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας και ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Ταφύλλης. Σύμφωνα με σχετικη ανακοίνωση, οι Ελληνες αξιωματούχοι δέχτηκαν συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων τους εκ μέρους της Πρεσβείας της Τουρκίας. Επίσης, ο Τούρκος πρέσβης τούς επέδωσε συγχαρητήριες επιστολές με αντίστοιχο περιεχόμενο εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης.

Προβλήματα σταθερότητας

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα προβλήματα σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, οι δυνατότητες δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις, καθώς και οι προοπτικές αναβάθμισης του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, που ναι μεν υφίσταται σε κυβερνητικό και διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο πρόοδος δεν σημειώνεται. Οι Ελληνες αξιωματούχοι παρουσίασαν τις ελληνικές θέσεις, αλλά και την κυβερνητική βούληση για ανάπτυξη και ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, αφού επιλυθούν τα γνωστά προβλήματα αμφισβητήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά έχει εκφράσει τη βούλησή της και προς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και προς το υπουργείο Εξωτερικών για πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα προσπαθεί να μελετήσει την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό έχει αρχίσει να πυκνώνει το ενδιαφέρον της και τις επαφές της με κυβερνητικά στελέχη.

Την ίδια ώρα, έξι στον αριθμό τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από το Μακρονήσι, τους Φούρνους και το Αγαθονήσι, τα οποία αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, στις 11.26 τέσσερα τουρκικά μαχητικά βρίσκονταν πάνω από το Μακρονήσι, πετώντας στα 5.000 πόδια και δύο αεροσκάφη ήταν στον εναέριο χώρο του Μακρονησίου, σε ύψος 11.000 ποδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή