Ο δήμιος που σπούδαζε και ταξίδευε

Ο δήμιος που σπούδαζε και ταξίδευε

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέος, γόνος ευκατάστατης οικογένειας του Δυτικού Λονδίνου, απόφοιτος του πανεπιστημίου του Ουεστμίνστερ, με πτυχίο προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών και αγάπη για τα ταξίδια προς εξωτικούς προορισμούς: Αυτό είναι το προφίλ του διαβόητου «Τζιχάντι Τζον», του μασκοφόρου δήμιου που προκάλεσε αποτροπιασμό στη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς εμφανίστηκε σε πρόσφατα βίντεο αποκεφαλισμών ομήρων του ISIS, σύμφωνα με την «Washington Post». Το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο επιβεβαιώνεται από δύο αμερικανικές κυβερνητικές πηγές, αποκαλύπτει ότι πίσω από το παρατσούκλι του «Τζιχάντι Τζον» κρύβεται ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο οποίος γεννήθηκε στο Κουβέιτ και μεγάλωσε στο Λονδίνο.

Στενοί φίλοι του Εμουάζι, που μίλησαν στην «Washington Post» με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι ο δήμιος που εμφανιζόταν στα φρικιαστικά βίντεο των αποκεφαλισμών, ντυμένος στα μαύρα και με μια κουκούλα να του καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο, εκτός από τα μάτια και τη ράχη της μύτης, είναι όντως ο παλιός τους γνώριμος.

Σύμφωνα με έναν από αυτούς, ο Εμουάζι άρχισε να ριζοσπαστικοποιείται το 2009. Εκείνη τη χρονιά, είχε προγραμματίσει να πάει για σαφάρι στην Τανζανία, παρέα με έναν Γερμανό ονόματι Ομάρ, που είχε προσηλυτισθεί στο Ισλάμ, και έναν άλλο άνδρα, για να γιορτάσει την αποφοίτησή του.

Ωστόσο, το όνειρό του δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Με το που προσγειώθηκε στο Νταρ ες Σαλάμ, τον Μάιο του 2009, συνελήφθη, μαζί με τους φίλους του, από την αστυνομία και στη συνέχεια απελάθηκε στην Ολλανδία. Εκεί ανακρίθηκε από τη βρετανική μυστική υπηρεσία ΜΙ5, πράκτορες της οποίας τον κατηγόρησαν ότι ήθελε να ταξιδέψει στη Σομαλία. Στη συνέχεια, στάλθηκε πίσω στη Βρετανία, όπου η οδύσσειά του πήρε, όπως φαίνεται, νέα τροπή.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cage, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα όσων συλλαμβάνονται με κατηγορίες περί τρομοκρατίας, η ΜΙ5 προσπάθησε –ανεπιτυχώς– να στρατολογήσει τον Εμουάζι ως πληροφοριοδότη, γεγονός που ευνόησε τη ριζοσπαστικοποίησή του. Εναν χρόνο αργότερα, τον εμπόδισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του, το Κουβέιτ, όπου είχε συμφωνήσει να εργασθεί σε μία εταιρεία και σκόπευε να παντρευτεί. Ο Εμουάζι κατέφυγε στην Cage, αναζητώντας βοήθεια, έκανε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να επιστρέψει στο Κουβέιτ και τελικά άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ αλ Αγιάν, έφυγε από το πατρικό του και βρήκε τον δρόμο του για τη Συρία, όπου εντάχθηκε στο ISIS.

Ως «Τζιχάντι Τζον», ο Εμουάζι έγινε παγκοσμίως γνωστός τον Αύγουστο του 2014, με το βίντεο στο οποίο εμφανίζεται, μαυροντυμένος και μασκοφόρος, να εξαπολύει ρητορικούς μύδρους εναντίον των ΗΠΑ και του Μπαράκ Ομπάμα, προτού αποκεφαλίσει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ, πολεμικό ανταποκριτή στο Ιράκ. Σε όλα τα βίντεο των αποκεφαλισμών εμφανίζεται με την ίδια αμφίεση και προκαλεί εντύπωση με τα άψογα οξφορδιανά αγγλικά του. Οι Δυτικοί όμηροι που βρέθηκαν στο έλεός του είναι εκείνοι που του χάρισαν το παρατσούκλι «Τζιχάντι Τζον», καθώς τόσο εκείνος όσο και άλλα μέλη του ISIS που προέρχονταν από τη Βρετανία είχαν το προσωνύμιο «Μπιτλς».

Η Cage καταγγέλλει ότι τόσο ο Εμουάζι όσο και ο Μάικλ Αντεμπολάτζο, ο οποίος σκότωσε έναν Βρετανό στρατιώτη στο Λονδίνο τον Μάιο του 2013, είχαν πέσει θύματα αδικαιολόγητης πίεσης από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Από την πλευρά του, το πανεπιστήμιο του Ουεστμίνστερ εξέφρασε «κατάπληξη και αηδία» για την αποκάλυψη της ταυτότητας του «Τζιχάντι Τζον», προσθέτοντας ότι ο Εμουάζι αποφοίτησε από το ίδρυμα προ εξαετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή