Kλειστά χαρτιά από τον Αλ. Τσίπρα

Kλειστά χαρτιά από τον Αλ. Τσίπρα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το επόμενο διήμερο μεταθέτει την απόφαση εάν θα φέρει τη συμφωνία με τους εταίρους στη Βουλή και υπό ποία μορφή η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως τονίζουν συνεργάτες του, είχε εκ των προτέρων ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας από τα Κοινοβούλια των υπολοίπων εταίρων, κάτι που θα γίνει σήμερα. Το ζήτημα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, χωρίς όμως να τεθεί θέμα απόφασης (όπως σχολίαζαν σχετικά κυβερνητικές πηγές, η Π.Γ. δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα). Τα μέλη της Γραμματείας κατέθεσαν τις προσωπικές απόψεις τους, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μοιρασμένες, ενώ ο κ. Τσίπρας τους ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση διαβουλεύεται για το θέμα με το προεδρείο της Βουλής. Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν, πάντως, ότι για την κυβέρνηση δεν θεωρείται ορόσημο για τους χειρισμούς τους η αυριανή ημέρα, οπότε και εκπνέει η παράταση που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν χθες ότι, σε κάθε περίπτωση, έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να έρθει η συμφωνία ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ότι, εφόσον έρθει στη Βουλή, θα είναι ως σχέδιο νόμου. Οι απόψεις στην κυβέρνηση και στο κόμμα παραμένουν διιστάμενες. «Αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου, πρέπει να έρθει, από ’κει και πέρα δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει», δήλωσε χθες (Mega) ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Ωστόσο, στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο., η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αντιπρόεδρος Αλέξης Μητρόπουλος επιχειρηματολόγησαν υπέρ του να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να εκληφθεί η κύρωσή της ως συνέχιση των μνημονιακών συμφωνιών και να εγκλωβίσει την κυβέρνηση.

Ψήφισαν «κατά» ή «λευκό»

Από το Μέγαρο Μαξίμου σπεύδουν να αποσυνδέσουν την τελική απόφασή τους από το αποτέλεσμα της προχθεσινής, άτυπης ψηφοφορίας στην Κ.Ο., όπου περίπου 30 βουλευτές ψήφισαν «κατά» ή «λευκό». Η άποψη που κυριαρχεί στην ηγεσία της κυβέρνησης είναι ότι σε μια κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία δεν θα υπάρξει ανάλογο αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο κ. Φλαμπουράρης εκτίμησε χθες ότι σε περίπτωση ψηφοφορίας, δεν θα ήταν περισσότεροι από 3-4 αυτοί που θα καταψήφιζαν τη συμφωνία. Από τον στενό κύκλο των συνεργατών του κ. Τσίπρα τόνιζαν, δε, ότι «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να φέρουμε τη συμφωνία στη Βουλή».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ανιχνεύσει τις προθέσεις των εταίρων έναντι του συγκεκριμένου ζητήματος, κάτι που θα βαρύνει στη λήψη της τελικής απόφασης. Και αυτό διότι η Αθήνα δεν θέλει σε καμιά περίπτωση, εάν αποφασίσει να μη φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, να φανεί εκ των υστέρων ότι σύρεται σε μια τέτοια διαδικασία υπό τις πιέσεις και αντιδράσεις των διεθνών συνομιλητών της, που θα θεωρήσουν κάτι τέτοιο προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της συμφωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή