Δεν υπάρχει αίτημα της Αθήνας στο ΔΝΤ για… διευκολύνσεις

Δεν υπάρχει αίτημα της Αθήνας στο ΔΝΤ για… διευκολύνσεις

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι διεξάγεται οποιαδήποτε συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για την αναβολή των πληρωμών του Μαρτίου. Την Τετάρτη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου έγινε μία ενημέρωση από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του Eurogroup, η λίστα των δεσμεύσεων της νέας κυβέρνησης και η θέση του Ταμείου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Κ», το ζήτημα ενδεχόμενης αναβολής των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ δεν ετέθη επισήμως ούτε και συζητήθηκε.

Το Ταμείο δεν είχε απάντηση στην ερώτηση αν αυτό το ενδεχόμενο προβλέπεται ως δυνατότητα, ωστόσο στην ιστορία του υπάρχουν περιπτώσεις όπου χώρες καθυστέρησαν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς το ΔΝΤ, κατόπιν συμφωνίας που έπρεπε να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Πλέον χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αργεντινής, καθώς μετά τη χρεοκοπία του 2002 και αντιμέτωπη με την αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, η χώρα συμφώνησε στις αρχές του 2003 ένα οκτάμηνο μεταβατικό πρόγραμμα για την κάλυψη των πληρωμών της προς το ΔΝΤ, αξίας 3 δισ. δολαρίων. Στη συνέχεια εισήλθε σε νέο τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου συμφωνήθηκε η τροποποίηση πληρωμών ύψους 2,43 δισ. δολαρίων σε μελλοντικές υποχρεώσεις.

Στο Ταμείο αναγνωρίζουν ότι φαίνεται να υπάρχει σημαντική υστέρηση στα έσοδα σε σχέση με τους στόχους για το 2015, κάτι που προφανώς επηρεάζει τη ρευστότητα του Δημοσίου. Οπως έχει τονίσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, η αποστολή του Ταμείου δεν έχει πραγματοποιήσει αξιολόγηση εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να έχει ενημερωμένη εικόνα για το θέμα. Πάντως, στο Ταμείο είναι έτοιμοι να συζητήσουν την αναπροσαρμογή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, εφόσον βέβαια αποκτήσουν ιδία άποψη για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Οι δηλώσεις περί μη δυνατότητας κάλυψης των ελληνικών υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ φαίνεται να θορύβησαν τους Αμερικανούς, καθώς η υφυπουργός Εξωτερικών Αμάντα Σλόουτ συζήτησε το πρόβλημα της ρευστότητας με τον Ελληνα υφυπουργό Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτός από την ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη στάση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, η κ. Σλόουτ «ζήτησε να μάθει τον τρόπο που η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή