Αρνητικός πληθωρισμός και στις ΗΠΑ

Αρνητικός πληθωρισμός και στις ΗΠΑ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός υποχώρησε σε αρνητικό επίπεδο τον Ιανουάριο για πρώτη φορά από το 2009, κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Η εξέλιξη ίσως να πείσει τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες να καθυστερήσουν λίγο περισσότερο την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2006, αύξηση την οποία η αγορά τοποθετεί το φθινόπωρο.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός υποχώρησε πολύ έντονα από το 0,8% τον Δεκέμβριο στο -0,1% τον Ιανουάριο. Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,7%, πτώση που είναι η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2008. Με την ανακοίνωση των στοιχείων η Wall Street υποχώρησε ελαφρώς, ενώ αυξήθηκε η τιμή του αμερικανικού τριακονταετούς ομολόγου και ενισχύθηκε το δολάριο έναντι δέσμης άλλων νομισμάτων. «Πιστεύουμε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο προτού αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού και ακόμη και τότε θα προχωρήσει με πολύ αργό ρυθμό» δήλωσε στο Reuters η κ. Νιάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Mesirow Financial στο Σικάγο. Την Τρίτη η πρόεδρος της Fed κ. Τζάνετ Γέλεν είχε δηλώσει στο Κογκρέσο ότι πρέπει να είναι σχετικά βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί μεσοπρόθεσμα προς τον στόχο του 2% προτού αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού. Παρ’ όλα αυτά η υποχώρηση του πληθωρισμού δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία διότι θεωρείται ότι είναι παροδική και ότι οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών της ενέργειας.

Ενας άλλος παράγοντας που ενισχύει την υποχώρηση των τιμών είναι η ενίσχυση του δολαρίου η οποία καθιστά φθηνότερες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (δεν υπολογίζεται το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων) τον οποίον κυρίως παρακολουθεί η Fed ενισχύθηκε κατά 0,2% στο 1,6% τον Ιανουάριο. Θετικό είναι και το γεγονός ότι τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 0,6% και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών, δείκτης που θεωρείται ότι περιγράφει ικανοποιητικά τις προθέσεις των εταιρειών για δαπάνες. «Οι εταιρείες συγκεντρώνουν προμήθειες ώστε να ικανοποιήσουν τη μελλοντική ζήτηση, στοιχείο θετικό για την οικονομική προοπτική» εξηγεί στο Reuters ο κ. Κρις Ράπκι, επικεφαλής οικονομολόγος της MUFG Union Bank στη Νέα Υόρκη. Η τιμή της βενζίνης μειώθηκε στις ΗΠΑ κατά 18,7% τον Ιανουάριο.

Σε σημείο καμπής η Ευρωζώνη

Εν τω μεταξύ η οικονομία της Ευρωζώνης, όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,6% τον Ιανουάριο και ο δομικός πληθωρισμός μόλις στο 0,6%, φαίνεται να πλησιάζει σε σημείο καμπής. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύεται στις μεγαλύτερες οικονομίες, όπως και το οικονομικό κλίμα, κυρίως χάρη στην υποχώρηση των τιμών της ενέργειας, κάτι που ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός προς την ιδιωτική οικονομία υποχώρησε τον Ιανουάριο για 32ο συνεχόμενο μήνα, αλλά αυτή τη φορά μόλις κατά 0,1%. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόγραμμα που ελπίζεται ότι θα ενισχύσει και τον τραπεζικό δανεισμό. Στη Γερμανία ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών, κυρίως χάρη στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Και ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, πάλι χάρη στη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που με τη σειρά της οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή