Εξηγήσεις για το κείμενο Βαρουφάκη ζητεί η Ν.Δ.

Εξηγήσεις για το κείμενο Βαρουφάκη ζητεί η Ν.Δ.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνει την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, με προφανή στόχο να καταδείξει τη «μνημονιακή» της στροφή, η Νέα Δημοκρατία. Με επίκεντρο την αμηχανία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κοινοβουλευτικής έγκρισης ή μη της 4μηνης παράτασης της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης, η Συγγρού επιδιώκει, εμφανώς, μία πρώτη κοινοβουλευτική μάχη, όχι πλέον επί των προγραμματικών δηλώσεων αλλά επί του συγκεκριμένου κειμένου, το οποίο κατά τη Ν.Δ. υποκρύπτει μέτρα πιο επώδυνα απ’ όσα είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ως προς το πρόγραμμα, υπενθυμίζεται ότι η δίμηνη παράταση του Μνημονίου εγκρίθηκε ως τροπολογία από τη Βουλή στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, εντός νομοσχεδίου του υπ. Υγείας για την άνοια.

Ερώτηση στον πρωθυπουργό

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, που το τελευταίο διάστημα διατηρεί ηγετικό ρόλο στα κοινοβουλευτικά δρώμενα της Ν.Δ., κατέθεσε χθες ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ζητώντας σαφή απάντηση για το πότε θα ενημερωθεί η Βουλή ως προς το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup, αλλά και για το εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή. Στο γαλάζιο παρασκήνιο γίνεται λόγος για τον κίνδυνο απωλειών –όχι πάντως μείζονος χαρακτήρα– από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω ψηφοφορία, γεγονός που ενδεχομένως να εξηγεί την αναβλητικότητα της κυβέρνησης.

Αντικείμενο έντονου προβληματισμού, ακόμη και ενόψει της εσωκομματικής δοκιμασίας που αναμένεται να ανοίξει με τη συνεδρίαση της Κ.Ο. την προσεχή Πέμπτη, αποτελεί, εξάλλου, το ενδεχόμενο ταμειακής ασφυξίας της κυβέρνησης τις λίγες, προσεχείς εβδομάδες. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον κ. Γ. Βαρουφάκη με την οποία, αφού σταχυολογεί τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του Eurogroup, τον καλεί να απαντήσει εάν εξετάζει το ενδεχόμενο μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες, τους τρόπους κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και εάν, βάσει και όσων δηλώνονται από το εξωτερικό, έχει παραιτηθεί από τη δυνατότητα για τη μείωση του χρέους, όπως αυτή προέκυπτε από τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κ. Καραγκούνης, ο οποίος και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση, ενώ έχει τέτοιες πληρωμές στο άμεσο μέλλον, διεκήρυσσε έως πρόσφατα ότι «δεν χρειάζεται τα 7,2 δισ.» της τελευταίας δόσης από το Μνημόνιο». Ο κ. Καραγκούνης κατέληξε ότι ενώ η Ν.Δ. οδηγούσε τη χώρα εκτός Μνημονίου, «η νέα κυβέρνηση τα αντέστρεψε όλα αυτά και ξαναμπαίνει σε Μνημόνια, πανηγυρίζοντας μάλιστα…».

Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης της Ν.Δ. με την κυβέρνηση των κ. Τσίπρα – Καμμένου βρίσκεται και η σταθερή προσπάθεια της ηγεσίας του κόμματος για δικαίωση των επιλογών της κατά τα 2,5 έτη διακυβέρνησης της χώρας. Η σύγκρουση των δύο πλευρών, μάλιστα, δεν περιορίζεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστη «μνημονιακότερος» της Ν.Δ., αλλά και στο περιεχόμενο των δύο συμφωνιών, με τη Συγγρού να επιχειρηματολογεί ότι είχε δυνάμει εξασφαλίσει πολύ θετικότερες ρυθμίσεις από αυτές στις οποίες θα αναγκαστεί να προχωρήσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως για τον ΦΠΑ ή το ασφαλιστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή