Στα 62,67 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη του ομίλου Jumbo στο α΄ εξάμηνο

Στα 62,67 εκατ. αυξήθηκαν τα κέρδη του ομίλου Jumbo στο α΄ εξάμηνο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός βελτίωσης των μεγεθών του ομίλου Jumbo κατά το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης 2014/2015 σε σχέση με το προηγούμενο, αλλά τα αποτελέσματα του oμίλου παρέμειναν μέσα στο πλαίσιο των προβλέψεων και των στόχων του προϋπολογισμού για την τρέχουσα οικονομική χρήση που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015.

Οπως υπογραμμίζεται στη χθεσινή ανακοίνωση της εισηγμένης προς το χρηματιστήριο: «Ούτε το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα των τελευταίων 3 μηνών ούτε οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν το ελληνικό λιανεμπόριο. Για τα καταστήματα Jumbo, μοναδική σταθερά παρέμεινε η ορθολογική σχέση κόστους – ποιότητας των προϊόντων και η διαρκώς βελτιούμενη εξυπηρέτηση των πελατών».

Η εκτίμηση της διοίκησης για ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών μεταξύ +4% έως +6% διατηρείται παρά τις δύσκολες συγκυρίες. Αναλυτικότερα, το πρώτο εξάμηνο Ιούλιος-Δεκέμβριος 2014 της τρέχουσας οικονομικής χρήσης 2014/2015, τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 6,27% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανέρχονται σε 62,67 εκατ. ευρώ έναντι 58,97 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της οικονομικής χρήσης 2013-2014.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου κατέγραψαν αύξηση 7,70% φτάνοντας τα 341,13 εκατ. ευρώ από 316,74 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο της χρήσης 2013-2014.

Tο μεικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 50,97% από 50,95% που ήταν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 91,65 εκατομμύρια ευρώ έναντι 84,63 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένα κατά 8,28% λόγω της καλύτερης διαχείρισης των εξόδων.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής και αξιοποίησης του δικτύου της, η εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2015 προχώρησε στο κλείσιμο του ενοικιαζόμενου καταστήματός της σε εμπορικό κέντρο στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, στην απόφαση αυτή «συνέβαλε η γενικότερη απαξίωση που είχε συντελεστεί στο εμπορικό κέντρο. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης».

Παράλληλα, κατά το πρώτο εξάμηνο το δίκτυο καταστημάτων αυξήθηκε με τέσσερα νέα καταστήματα, ένα στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και δύο στη Ρουμανία. Μέχρι το τέλος της τρέχουσας οικονομικής χρήσης αναμένεται η λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος στην Πελοπόννησο, στην Τρίπολη (συνολικής έκτασης 9.000 τ.μ.), καθώς και ενός ακόμα υπερ- καταστήματος στην πόλη Arad της Ρουμανίας (12.000 τ.μ.).

Ο όμιλος Jumbo προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι αντιμετωπίζει την κρίση με ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις.

Συμπερασματικά, ο όμιλος μέχρι την ημερομηνία έγκρισης της εξαμηνιαίας έκθεσης διέθετε ένα δίκτυο 69 καταστημάτων σε τέσσερις χώρες. Το δίκτυο καταστημάτων απαρτίζεται από 52 καταστήματα στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 8 στη Βουλγαρία, 4 στη Ρουμανία καθώς και το ηλεκτρονικό κατάστημα e-jumbo.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ενεκρίθη η διανομή στους μετόχους της εταιρείας έκτακτου μερίσματος ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή που αφορά συνολικό ποσό 24.490.756,62 ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη, συνολικού ποσού 64.997.338,00 ευρώ της διαχειριστικής χρήσης 1.7.2012 έως 30.6.2013.

Η διοίκηση έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για υψηλότερο μέρισμα στο μέλλον. Για το σύνολο της χρήσης, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της εισηγμένης, εκτιμάται ότι τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 90-95 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα της προηγούμενης οικονομικής χρήσης περιελάμβαναν και την αρνητική επίπτωση από την απομείωση τραπεζικών καταθέσεων της θυγατρικής εταιρείας στην Τράπεζα Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή