Το πέρασμα από τα λουλούδια στις εντάσεις δεν πήρε χρόνο

Το πέρασμα από τα λουλούδια στις εντάσεις δεν πήρε χρόνο

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή η ιστορία ξεκίνησε σαν παραμύθι: με ένα μπουκέτο τουλίπες και την ηρωίδα να παίρνει τα λουλούδια και μαζί κι ένα φιλί. Η πεζή πραγματικότητα, βέβαια, είναι πως ο Β. Μεϊμαράκης, που περίμενε στο γραφείο του στη Βουλή κρατώντας τις τουλίπες, δεν φέρνει και πολύ στο πριγκιπόπουλο του παραμυθιού και ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με το καναρινί της παλτό ανταποκρίνεται στο σύνηθες πρότυπο πριγκίπισσας.

Παρά ταύτα, η ιστορία που ξεκίνησε με τους δυο τους αγκαλιά, ακόμη και σήμερα μοιάζει με παραμύθι. Αλλωστε, αν μερικούς μήνες πριν σας έλεγαν πως στις επόμενες εκλογές η κ. Κωνσταντοπούλου θα γίνει πρόεδρος της Βουλής, τι θα λέγατε πως είναι αυτό που μόλις ακούσατε;

Από το «μια φορά κι έναν καιρό…» έχει πια περάσει ένας ολόκληρος μήνας και η αλήθεια είναι πως η ρέκορντ γούμαν πρόεδρος της Βουλής, με τις 235 ψήφους, έχει βρει τον τρόπο να κάνει κάθε μία από τις μέρες της θητείας της ξεχωριστή. Ηδη το πρώτο βράδυ φρόντισε να καθήσει έξι συνεχόμενες ώρες στην προεδρική καρέκλα. Διόλου τυχαίο που, έκτοτε, όλοι μαζί οι αντιπρόεδροι γκρινιάζουν πως τους αφήνει χωρίς «ώρες πτήσης» στον προεδρικό αέρα.

Κοιμήθηκε στη Βουλή

Το αποκορύφωμα ήταν την περασμένη Τετάρτη, που η πρόεδρος δεν πήγε ποτέ σπίτι της. Αν πραγματοποίησε νυχτερινές εφόδους στους διαδρόμους της Βουλής, ουδείς έως τώρα βρέθηκε να το πει, αλλά από τη μέρα που μαθεύτηκε το… νυχτέρι, οι υποψήφιοι για τις θέσεις υπαλλήλων στο γραφείο της νέας προέδρου το ξανασκέφτονται. Ισως φταίει που η θητεία υπό την κ. Κωνσταντοπούλου δεν μοιάζει και πολύ θελκτική.

Αρκεί να σημειώσουμε πως οι διευθυντές των υπηρεσιών εμφανίστηκαν στη Βουλή το πρωί του περασμένου Σαββάτου και γύρισαν σπίτι τους στις έξι το πρωί της Κυριακής.

Γιατί δεν είναι κι εύκολο να πεις «όχι!» στην κ. Κωνσταντοπούλου. Αυτό το γνωρίζει πλέον καλά ακόμη και ο μητροπολίτης Γόρτυνος, που την έδιωξε από την εκκλησία και την είπε «αλειτούργητη» επειδή άργησε στο μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες της Κατοχής. Ο δύστυχος ιεράρχης τώρα ψάχνει πώς θα βρει άκρη με την Ιερά Σύνοδο – η πρόεδρος, βλέπετε, τον «κάρφωσε» στον Αρχιεπίσκοπο! Ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος, που την άκουγε ταπεινός επί ένα πλήρες πεντάλεπτο, ουδόλως επλήγη απ’ τα βέλη της. Πράγμα που δείχνει ολοκάθαρα γιατί όλοι στη Βουλή αποφεύγουν τα πολλά πολλά με τη νέα πρόεδρο. Οι υπάλληλοι του κτιρίου δεν ζήτησαν ποτέ τις υπερωρίες που τους έκοψε. Οι παλαιοί ηγέτες που ενημερώθηκαν πως όπου να ’ναι θα πρέπει να μαζέψουν τα πρωθυπουργικά τους μπογαλάκια από τη Βουλή δεν αντέδρασαν στην έξωση. Οι νυν βουλευτές δεν γκρινιάζουν καν για τις προσεχείς περικοπές στους μισθούς τους. Αλλά, βέβαια, η υπομονή έχει κι αυτή τα όριά της. Τα οποία, όπως όλα δείχνουν, ξεπεράστηκαν το βράδυ της Τρίτης που μας πέρασε. Στην εκρηκτική συνεδρίαση εκείνης της νύχτας ο Αδ. Γεωργιάδης μπορεί να διατήρησε τελικά την ασυλία του, με 216 ψήφους κατά της άρσης της και μία υπέρ, όμως προηγουμένως οι βουλευτές πέρασαν τέσσερις ολόκληρες ώρες προσπαθώντας να μεταπείσουν την πρόεδρο, που επέμενε πως ο εισαγγελέας έπρεπε να είχε αφήσει τους χρυσαυγίτες βουλευτές να έρθουν στην ολομέλεια, γιατί χωρίς αυτούς δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση!

Το τέλος του παραμυθιού

Ηταν κάπου εκεί που τα παραμύθια τελείωσαν. Οπως οι αμαξάδες γίνονται ξανά ποντίκια και η άμαξα κολοκύθα, ο πρίγκιπας με τις τουλίπες έγινε ξανά Βαγγέλης Μεϊμαράκης και τα φιλιά της πρώτης μέρας τα αντικατέστησαν ατάκες του τύπου «δεν είμαστε ζώα!» και «άμα είναι έτσι, κλείστε τη Βουλή!». Στην αριστερή πλευρά των εδράνων, βέβαια, οι συριζαίοι βουλευτές κρυφογελούσαν με την απόγνωση των υπολοίπων.

Αυτό που δεν ήξεραν ήταν πως μία μέρα μετά θα ερχόταν και η δική τους η σειρά.

Την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίστηκε και πάλι μαινόμενη, αυτή τη φορά εναντίον της συμφωνίας για το Eurogroup. «Να μην ψηφίσουμε καλύτερα!», είπε στον εμβρόντητο Αλ. Τσίπρα και όταν εκείνος επέμεινε στην ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής συντάχθηκε με το «όχι» των ανταρτών! Εκτοτε, στα ενδότερα της Κουμουνδούρου η μουρμούρα όλο και συχνότερα περιλαμβάνει τη φράση «τη διαλέξαμε για να κοντράρει τους αντιπάλους μας και αντί γι’ αυτούς, κοντράρει εμάς». Αλλά όπως ήδη θα φαντάζεστε, η κ. Κωνσταντοπούλου ποσώς ασχολείται με τέτοιες μικρότητες.

Οπως ακριβώς στο Διαδίκτυο κάνει θραύση με το σφυρί του Thor και με την κάσκα του δικαστή Dredd, έτσι στη Βουλή μεγαλουργεί χωρίς καν να σηκώσει το κουδούνι του προέδρου. Υπομονή. Μέχρι το «και έζησαν αυτοί καλά…» του συγκεκριμένου παραμυθιού, δεν μένει και πολύ. Μόνο τρία χρόνια και έντεκα μήνες ακόμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή