«Πράσινο φως» από γερμανική Βουλή

«Πράσινο φως» από γερμανική Βουλή

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευρύτερη μέχρι σήμερα πλειοψηφία (541 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά και 13 αποχών) εγκρίθηκε χθες από τη γερμανική Βουλή η τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος, καθώς για πρώτη φορά το αίτημα υπερψήφισε κατά πλειοψηφία και το Κόμμα της Αριστεράς. «Δεν έχω όρεξη για αστεία σήμερα», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την έναρξη της διαδικασίας. «Είναι μία απόφαση που δεν είναι εύκολη για κανέναν», υπογράμμισε και έσπευσε να διευκρινίσει πως η χθεσινή διαδικασία δεν αφορά «νέα δισεκατομμύρια για την Ελλάδα, αλλά πρόσθετο χρόνο». Πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία είχαν ήδη κυκλοφορήσει από το Τwitter και τις ιστοσελίδες γερμανικών ΜΜΕ οι νέες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών περί εσκεμμένης ασάφειας στο κείμενο της συμφωνίας, ώστε να περάσει από τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών.

Ενδεικτική της ατμόσφαιρας στο κυβερνών κόμμα είναι η δήλωση του αντάρτη Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Μαρκ Χάουπτμαν στο FOCUS Online ότι η δυσαρέσκεια στους κόλπους της κυβερνητικής παράταξης ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που καταγράφηκε στην ψηφοφορία. «Πολλοί ψήφισαν με τη γροθιά στην τσέπη, για τελευταία φορά, ως ύστατη ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος απέδωσε την αρνητική ψήφο του στην παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση. «Οσα ανακοινώνονται στην Αθήνα δεν αντιστοιχούν σε εκείνα που συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, έχουμε προσβολές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και ποδοπάτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το Grexit φαντάζει πλέον ως η μοναδική λύση για τη χώρα μας. Ενας άλλος συνάδελφός του, ο Κλάους Πέτερ Βιλς, ο οποίος επίσης καταψήφισε το αίτημα για παράταση, κάλεσε τους Γερμανούς βουλευτές να ρίξουν μια ματιά στις φωτογραφίες των κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. «Θα αγοράζατε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από αυτούς τους ανθρώπους;», ρώτησε απευθυνόμενος στην κατάμεστη αίθουσα.

Πάντως και ο Σοσιαλδημοκράτης εισηγητής και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Κάρστερν Σνάιντερ, ήταν ιδιαίτερα οξύς στους χαρακτηρισμούς του: «Αν η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να χρηματοδοτήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις με τη βοήθεια των φορολογουμένων άλλων χωρών, αυτό δεν θα γίνει ανεκτό». Αντίθετα, ο Γκρέγκορ Γκίζι από το Κόμμα της Αριστεράς διαπίστωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι υπάρχουν εναλλακτικές στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία υποτίθεται πως ήταν μονόδρομος. Αυτή η αλλαγή είναι το τέλος της δικτατορίας της λιτότητας από την τρόικα». Ο Οσκαρ Λαφοντέν, πάντως, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν μέλος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, προειδοποίησε την Αριστερά να μη συναινέσει στην παράταση. «Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζουμε μία πολιτική με την οποία θάφτηκαν στην άμμο χωρίς κανένα λόγο 60 δισ. Γερμανών φορολογουμένων», σχολίασε. Τρεις βουλευτές της Αριστεράς καταψήφισαν πράγματι το αίτημα, ενώ αρκετοί άλλοι απείχαν.

Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη πλειοψηφία υπέρ της Ελλάδας που είχε επιτευχθεί στο Μπούντεσταγκ ήταν 496 ψήφοι υπέρ έναντι 90 κατά.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε η αναφορά περί νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας, αλλά και Grexit. Οπως δήλωσε ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, ο οποίος υπερψήφισε την παράταση: «Είπα ναι, γιατί μόνο έτσι θα μπορώ να συνδιαμορφώσω τη διαδικασία τις προσεχείς εβδομάδες. Τη Δευτέρα πάω στις Βρυξέλλες για να συζητήσω με τους βουλευτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών όλες τις πιθανές εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένης και μιας συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

«Συμβουλές» Ασμουσεν προς Βαρουφάκη

Μια μυστική συνάντηση με τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Γεργκ Ασμουσεν φαίνεται πως είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πριν από την πρώτη του συνάντηση με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας της Σαξονίας», ο Ασμουσεν προσπάθησε να προετοιμάσει τον κ. Βαρουφάκη συμβουλεύοντάς τον να καλοπιάσει τον κ. Σόιμπλε «με πολλά κοπλιμέντα», ώστε να τον πείσει να συναινέσει στην παροχή βοήθειας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Την αποκάλυψη, που μοιάζει να ενόχλησε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, φέρεται πως έκανε ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε κατά τη συνεδρίαση της ηγεσίας της κυβερνητικής παράταξης Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, σχολιάζοντας με έκδηλη ειρωνεία ότι ο ίδιος αισθάνεται μεγάλο δέος όταν βρίσκεται μπροστά του ένας αληθινός καθηγητής Οικονομικών. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται πάντως από τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων υπουργείων στη Γερμανία, που διευκρίνιζαν πως αν όντως έλαβε χώρα τέτοιου είδους συνάντηση, θα είχε αμιγώς ιδιωτικό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή