Απορρίπτονται οι αγωγές των εναλλακτικών παρόχων

Απορρίπτονται οι αγωγές των εναλλακτικών παρόχων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχασε οριστικά τη μάχη της αποζημίωσης η Teledome από τον ΟΤΕ. Η υπόθεση τελεσιδίκησε στον Αρειο Πάγο χωρίς οι μέτοχοι της Τeledome –η εταιρεία πλέον δεν υφίσταται– να μπορούν να εισπράξουν ένα ευρώ.

Η εταιρεία διεκδικούσε από τον ΟΤΕ 54 εκατ. επειδή το 2008, εξαιτίας οφειλών της εταιρείας προς τον ΟΤΕ, ο τελευταίος έκλεισε τα κυκλώματα διασύνδεσής της με το δίκτυό του. Η αγωγή αποζημίωσής της απορρίφθηκε από όλα τα αστικά δικαστήρια της χώρας. Την ίδια πορεία έχει λάβει και αντίστοιχη αγωγή της Lannet κατά του ΟΤΕ, ύψους 175 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση αυτή δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά είναι πιθανό αυτό να συμβεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι πιθανότητες, ωστόσο, είναι μηδαμινές για την πρώην ανταγωνίστρια του ΟΤΕ. Μένει η αντίστοιχη αγωγή της Altec, ύψους 42 εκατ. ευρώ, η οποία όμως αργεί να τελεσιδικήσει – πιθανώς το 2016. Πάντως, φαίνεται ότι οι διεκδικήσεις των πρώην «εναλλακτικών» παρόχων κατά του ΟΤΕ δεν… καρποφορούν.

Στο αίτημά τους, παρά τις συνεχείς «κλειστές πόρτες» που έχουν συναντήσει έως τώρα, για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας των Μικρών Επιχειρήσεων επιμένουν οι επαγγελματοβιοτέχνες. Το ζήτημα τέθηκε χθες από το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη. Ο επόμενος στον οποίο σχεδιάζει να απευθυνθεί η ΓΣΕΒΕΕ μαζί με το προεδρείο της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ) προκειμένου να υποβάλει την πρότασή  της είναι ο αντιπρόεδρος  της  κυβέρνησης,  Γιάννης Δραγασάκης.

Πολλαπλά τα οφέλη

Στα οφέλη που προέκυψαν για την ελληνική οικονομία από τη μεγάλη αύξηση των τουριστικών αφίξεων πέρυσι, η οποία ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές μας όπως είναι η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Κροατία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιώργος Βερνίκος, κατά τη χθεσινή ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του σχετικά με την απασχόληση στον τουρισμό και στην εστίαση, η οποία τις περιόδους αιχμής το 2014 ξεπέρασε τις 450.000 φθάνοντας σε ποσοστό το 30% του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Ευτύχημα να επαληθευτούν οι προβλέψεις ΚΕΠΕ, αλλά…

Ανάπτυξη της τάξεως του 2,09% για το πρώτο τρίμηνο του 2015 και 2,26% για το δεύτερο τρίμηνο του έτους προβλέπει το ΚΕΠΕ στο τετραμηνιαίο περιοδικό του «Οικονομικές Εξελίξεις». Οι εκτιμήσεις αυτές δείχνουν στην παρούσα συγκυρία υπεραισιόδοξες, δεδομένου ότι οικονομολόγοι και αναλυτές βλέπουν στην καλύτερη περίπτωση σταθεροποίηση της οικονομίας για την τρέχουσα περίοδο. Μάλιστα, οι αβεβαιότητες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν ακόμα και στην ΤτΕ να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση για φέτος, οπότε η πρόβλεψη του ΚΕΠΕ προκάλεσε αίσθηση. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, κ. Ν. Φίλιππας.

Δύσκολοι καιροί για ανάληψη δεσμεύσεων

Πήγαν, είπαν και απήλθαν άπραγοι. Ο λόγος για το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), που χθες είχε την πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη (φωτ.). Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ έθεσε στον νέο υπουργό σειρά αιτημάτων, από τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια μέχρι τη χωροταξία των επιχειρήσεων και από τις αδειοδοτήσεις μέχρι τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Ενόψει, μάλιστα, της εξαγγελθείσας κατάθεσης του νομοσχεδίου για το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, οι επαγγελματοβιοτέχνες ζήτησαν και τη δική τους υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση προκειμένου να προστατεύεται είτε η πρώτη κατοικία είτε η επαγγελματική στέγη. Ο υπουργός Οικονομίας, πάντως, ελέω συμφωνίας με τους δανειστές, απέφυγε να αναλάβει για την ώρα οποιαδήποτε δέσμευση επί των αιτημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή