Κινήσεις με το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Κινήσεις με το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο και στην αποκατάσταση των εσωκομματικών ισορροπιών, έπειτα από το μπαράζ αντιδράσεων που εισέπραξε τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και αύριο, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες την πρώτη δέσμη άμεσων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Τα όσα εξήγγειλε ικανοποιούν την απαίτηση μεγάλης μερίδας του κόμματος για άμεση εφαρμογή ενός προγράμματος «κοινωνικής σωτηρίας», ενώ στην ομιλία του προς το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε για το θέμα, συμπεριέλαβε εκτενή αναφορά στα ορυχεία των Σκουριών, που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Π. Λαφαζάνη, στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, που επαναφέρει διαρκώς η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, που αποτέλεσε «σημαία» για το ΣΥΡΙΖΑ από το κλείσιμό της και μετά.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, με το επιχείρημα ότι οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της δεν παράγουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα η κυβέρνηση προχωρά στην κατάθεση νομοσχεδίων για τα οποία δεν έχει υπάρξει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφωνία με τους εταίρους. Ο κ. Τσίπρας μίλησε στην εισαγωγική τοποθέτησή του για «νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες», μέσω των οποίων η κυβέρνηση θα δρομολογήσει την υλοποίηση των δεσμεύσεών της προς τους πολίτες «με προσεκτικά και μελετημένα βήματα και σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας».

Το πρώτο νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει στη Βουλή τη Δευτέρα είναι και για λόγους συμβολικούς, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό που αφορά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για παροχή ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και για εκκίνηση προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο, ενώ θα υπάρξουν προβλέψεις για περιορισμό των εξώσεων.

Ασφαλιστικά Ταμεία

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, με το οποίο προσδοκάται, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, να ενισχυθούν δραστικά τα δημόσια έσοδα και να αποστερηθούν οι μεγαλοοφειλέτες τη δικαιολογία ότι αποκλείονται από τις ρυθμίσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε σε αριθμό δόσεων, ωστόσο το προσχέδιο που είχε παρουσιασθεί έκανε λόγο για 100 δόσεις. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνεται πρόβλεψη για άρση του αυτοφώρου για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ. Επιπλέον, με νομοθετική ρύθμιση και πάλι στο ίδιο νομοσχέδιο, επανέρχεται με αναδρομική ισχύ το καθεστώς που ίσχυε ώς το τέλος του 2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, το να παράγουν, δηλαδή, άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα και να επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων, με στόχο την επιτάχυνση της περαίωσης ελέγχων. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική ενοποίηση όλου του ελεγκτικού υλικού που συμπεριλαμβάνεται στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων και ακινήτων εξωτερικών και της Αρχής Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η επόμενη νομοθετική ρύθμιση αυτού του πρώτου «πακέτου» αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ».

Τελευταία νομοθετική ρύθμιση που εξαγγέλθηκε χθες είναι αυτή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.

Μέτρα κατά κρίσης

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αφορά την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για ανακούφιση των ομάδων του πληθυσμού που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Ο βασικός πυρήνας του είχε περιγραφεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε, στις εν λόγω δράσεις είχαν συμπεριληφθεί η παροχή δωρεάν ρεύματος, σίτισης και στέγης σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, η κατάργηση της εξίσωσης του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, η χορήγηση ειδικής κάρτας μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μακροχρόνια ανέργους και όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή και η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με χορήγηση 13ης σύνταξης σε όσους λαμβάνουν έως 700 ευρώ μηνιαίως. Με δεδομένο ότι στην επιστολή του κ. Γ. Βαρουφάκη προς το Eurogroup αποτυπώνεται η δέσμευση πως η Ελλάδα θα «εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο», μένει να φανεί ποιες δράσεις θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε χθες για καθιέρωση μιας πιστωτικής κάρτας με την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα και να κάνουν χρήση υπηρεσιών, ωστόσο δεν αναμένεται αυτό να γίνει άμεσα.

«Λιγότερα λόγια, περισσότερα έργα»

Σύσταση για «λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα» απηύθυνε προς το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός. «Σας καλώ για λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά», πρόσθεσε, σε μια ακόμη έμμεση παραίνεση προς τους υπουργούς του να σταματήσουν τις πολλές εμφανίσεις και τις πολλές δηλώσεις που, συχνά, δίνουν μια αντιφατική εικόνα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί και θα λειτουργήσει. Παράλληλα, ζήτησε να επιδείξει η κυβέρνηση ετοιμότητα «ώστε να λύνει καθημερινά τα πρακτικά προβλήματα και να προωθεί μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών και θα εξορθολογίζουν τη δημόσια διοίκηση». Ως τέτοιες, ανέφερε την προετοιμασία για δημιουργία ηλεκτρονικών Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, για την ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη», η οποία θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση, ώστε να περιορισθεί η γραφειοκρατία και καμιά δημόσια υπηρεσία να μη ζητεί πληροφορίες που ήδη κατείχε άλλη δημόσια υπηρεσία και, τέλος, για την αναδιοργάνωση των οργανισμών των υπουργείων.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, προκειμένου, όπως είπε, «να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας, που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό». Αναφέρθηκε σε διαδικασία που θα ολοκληρωθεί «με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς ρεβανσισμό» και πρόσθεσε ότι «είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε».

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στην απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη να ανακαλέσει την άδεια Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Με την απόφαση αυτή είπε, η κυβέρνηση προασπίζει δύο μείζονες προτεραιότητες, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Ενώ, επικαλούμενος τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος βρίσκονται πάνω από όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι, μέσα και έξω από τη χώρα», πρόσθεσε, απευθύνοντας μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες.

 

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή